Вторник, 16- ти Април
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Интегриран колеж по земеделие в Добрич и Каварна планира просветното министерство

Интегриран колеж по земеделие в Добрич и Каварна планира просветното министерство


 

Ние ще създадем липсващото звено в образователната система между гимназията и висшето образование в т.нар. интегрални колежи. Статутът им е повече от ясен и категоричен. Те ще са над средното образование и под висшето. Учениците там ще могат да получават четвърта степен, но също така ще получат управленски знания и директен вход без приемен изпит в съответните висши учебни заведения. Помислили сме системата да е с широко отворени врати на всеки етаж.

Това обяви в интервю за в. "24 часа" министърът на образованието проф. Тодор Танев. По думите му новата учебна година ще бъде посветена на реформите в образователната система, част от която са и дуалното обучение и колежите. Танев е бил на посещение във Франция, за да търси партньори, които да помогнат за промените у нас, споделя той. 

Вече са набелязани местата и профилите на първите интегрирани колежи, които трябва да заработят в България. "Предложението е за начало на кампанията с четири колежа. Трябва ни поне една година аванс за работеща оценка на въздействието", казва той.

Първият - в Монтана - ще е по информационни технологии. Вторият ще е в Габрово, където заедно с Техническия университет и професионалните гимназии МОН планира колеж по мехатроника и машиностроене. Третият колеж ще обхваща едновременно Добрич и Каварна и ще е насочен към земеделие и зоотехнологии, каквато е заявката от местния бизнес за търсени кадри. Четвъртото място е Бургас, където ще се занимават с образование по туризъм, изброява просветният министър.

"Чудя се защо това не е било правено до момента, при положение че работодателите, общинската администрация, градоначалниците, хората по градовете го искат повече от всички.", коментира министърът. 

На въпрос за матурите и предстоящата учебна година Тодор Танев отговаря, че със сигурност ще има промени в организацията и начина на провеждане на изпитите, а тазгодишните резултати и анализи на МОН и на МВР показали, че най-големият проблем е преписването. Още от август започва подготовката за новата учебна година, " за да няма на 15 септември оправдания за текущи ремонти, да няма шикалкавене за изоставане от програмата. Лично ще проверявам изненадващо отделни училища", уверява министърът. Допълва и, че за следенето на началото на учебната година в страната са излъчени шест мобилни екипа от просветното министерство.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/08/03/2584507_koleji_po_it_mashinostroene_zemedelie_i_turizum/
Снимка: kanal3.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие