Неделя, 14- ти Юли
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / България
Искат 20% увеличение на цената на тока и топлата вода от юли

Искат 20% увеличение на цената на тока и топлата вода от юли


 

Днес ще стане ясно по колко ще плащат за ток и топла вода абонатите на ЕРП-тата от началото на юли. На закрито заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще бъде взето решението дали сметките да не се завишат с по 20% или цените все пак да се задържат към завишение от 6% за цялата страна.

Експерти искат максимално увеличение на цените, но топлофикациите опонират, че ако това се случи ще има рязък спад на клиенти и масово недоволство. Увеличение на нощната и дневната тарифа за консумирана ел. енергия все пак ще има наесен. Причината е, че Националната електрическа компания тъне в дългове и само по-набъбналите фактури могат да закърпят положението.

На днешното заседание ще се обсъждат и лицензите на електроразпределителните дружества. От 1 юли ДКЕВР предвижда минимално поевтиняване на електроенергията със средно по 0,6% за трите ЕРП-та. Абонатите на ЧЕЗ ще плащат за дневната тарифа с 0,32% повече, клиентите на EVN ще се бъркат в джоба с 0,8% по-малко от досегашните си сметки, а за хората, които получават ток от Енерго-Про фактурите ще поевтинеят с 0,6 %. Поправки ще има и в нощните тарифи за двете дружества. За EVN се очаква поевтиняване с 3,93%, а за при Енерго-Про с 3,74%.
Снимка: www.novini.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие