Петък, 19- ти Юли
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
Издигат паметник на легендарния боксьор Моката в Добрич

Издигат паметник на легендарния боксьор Моката в Добрич


 

В Добрич ще бъде издигнат паметник на един от почетните му граждани. През 1996 г. Борис Георгиев - Моката получава признанието, че е част от онази прослойка добричлии, които са разнесли славата на родното си място по целия свят и са достойни за гордост и уважение от целия български народ. Затова негова бронзова скулптура ще приветства добричлии от градинката пред спортната зала „Добротица” в парка „Свети Георги”. Сдружение „Бяло-зелено-червено” отправя предложение към местните власти за увековечаването на легендарния спортист, донесъл първия медал за отечеството си от олимпийски игри в Хелзинки през 1952 г. в категория 75 кг. Тогава той се окичва с бронза. По-нататък през най-активните години от кариерата си той участва в три европейски шампионата, както и в олимпийските игри в Мелбърн, състояли се през далечната 1956 г. през миналия век.

Очаква се Общинският съвет да застави главният архитект на Добрич да обмисли и оцени проектите на видни художници, занаятчии и архитекти за изпълнението на идеята. Зад инициативата плътно застават представители на регионалните дружества на художниците, на Съюза на архитектите, на Камарата на архитектите, на Регионалния исторически музей и други.

Моката се е изправял срещу противниците си на ринга общо 289 пъти. Над 50 мача са били международни. През 2004 г. се докосва до Олимпийския огън по време на пренасянето му до гръцката столица Атина. През 2010 г. е сред малцината наградени от президента Георги Първанов с ордена „Стара планина” за цялостен принос към спорта и благото на България.
Снимка: novinar.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие