Четв, 30- ти Май
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
Изоставени пеленачета от Добрич са настанени в Дома за деца във "Виница"

Изоставени пеленачета от Добрич са настанени в Дома за деца във "Виница"


 

Три двойки близнаци са настанени за отглеждане и грижи в момента в Дома за медико-социални грижи във „Виница“. Последната двойка от братче и сестриче е приета под опеката на институцията само преди дни. Децата са родени още през юни в Добрич. Пеленачетата идват на бял свят с тегло под килограм, както и с висок риск от увреждания. Престояват известно време в родилнoто отделение в Добрич, след това са приети в неонатологичното родилно отделението във Варна. След като се постига относително стабилизиране децата са преместени в Дома във "Виница". Майката ги изоставя още след раждането. Тя е изписана по-рано и така и не ги е потърсила след напускането на болницата, разказа пред Moreto.net шефката на отдел „Закрила на детето“ Ана Конукова.

Децата са настанени за грижи с административна заповед на институцията, тъй като майката така и не е открита. Жената е търсена на различни адреси, където евентуално е можело да бъде открита, в Добрич и Шумен, но така и не се появява. Справки показват, че често е пътувала извън страната. Твърде вероятно е и в момента да е заминала в чужбина, за да не бъде открита, смятат социалните.

Изоставените дечица растат, но все още са доста малки. Едното е около 2.5 кг, а другото почти 3 кг. При по-голямото има признаци за хидроцефалия, проблеми с очите. По-малкото дете все още няма достатъчно развит смукателен рефлекс и се храни със сонда.

По закон родителите разполагат с 6-месечен срок, който им е даден, за да могат да контактуват с децата си, те да се стабилизират и да могат да бъдат отглеждани в семейна среда.

Източник: moreto.net
Снимка: www.chudesa.netВземи линк:

Коментирайте и Вие