Вторник, 25- ти Юни
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Как да построим къщичка на дърво?

Как да построим къщичка на дърво?


 

„Къщичката на дървото” може да бъде магическо скривалище, крепост или просто мечтаната игрална площадка за всяко дете, както и забавен проект за възрастните. Изграждането на „Къща на дървото” изисква внимателно планиране и прецизно стоителство със здрави материали, все пак вашето дете ще играе там, но упоритата  работа ще ви се отплати. Ако отдадете на този проект грижата и вниманието, което заслужава, ще изградите една „мечта от дърво”, на която децата ви да се наслаждават с години.

1. Изберете правилното дърво. Дървото на което ще построите къщичката трябва да е здраво, нито прекалено младо, нито твърде старо. То трябва да е солидно, със стабилни корени, без заболявания или паразити, поне на 4-5 години и живо. Идеални за тази цел дървета са дъб, клен, ела и ябълка.

2. Изберете каква къщичка ще построите. След като сте избрали здраво дърво, можете да започнете да мислите за дизайна на къщата, която ще пасне на него. Ето какво трябва да имате предвид, когато избирате вида и размера на дървото и на къщичката:

– За стандартна къщичка с размери 2.50м. х 2.50м. ще ви е необходимо дърво с дебелина на ствола поне 30см в диаметър.

– Решете как ще се осъществява връзката между къщичката и дървото.

– Решете какво ще правите с клоните, които пречат за изграждането на къщичката – ще можете ги отрежете, или ще ги включите в плановете.

– Трябва да имате точна представа какво ще правите още преди да сте забили и първия пирон!

3. Изграждане. Преди да започнете изграждането помислете за сигурността на децата. Не правете къщичката твърде високо. Падането от високо е основен риск при игра в „Къща на дървото”. Добре е да е на височина между 1.80м. и 2.40м. Направете предпазни парапети. Почистете земята под дървото от стърчащи предмети и ако можете настелете дървени стърготини за омекотяване на удара.Изберете разклонение на дървото, което образува формата V. Заковете две дъски успоредно на земята от двете страни на разклонението. (Ако ще я правите между две дървета направете същото, но свържете стволовете.) Това е основата на къщичката. Вземете 4 или 6 греди с дължина около 2.50м. (зависи от размера на къщичката) и ги поставете перпендикулярно на основата и ги заковете. За по-голяма здравина и издръжливост ги захванете допълнително с метални планки. После направете „рамката” на пода и сложете плътно дъските една до друга. Вземете подпорни греди и сложете свържете четирите краища на основата със ствола на дървото или със земята.4Използвайте греди и за да направите „колоните” на къщата. Заковете по една греда на всеки ъгъл. Свържете разстоянието между гредите като използвате дъски.


Направете покрив. Можете и да направите покрив от дъски и да го изолирате, за да не пропуска вода, но ние ще ви дадем по-прост начин. На височината на билото на покрива завържете здраво въже между двата най-близки клона. После вземете необходимия размер брезент и го преметнете през въжето. Заковете краищата за „стените” на къщичката и готово – имате чудесен водонепропускаем покрив!

http://www.how2bg.com/?p=2349
Снимка: image.abstraktno.comВземи линк:

Коментирайте и Вие