Сряда, 29- ти Май
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Как с едни и същи документи парцел в Балчик има различни собственици

Как с едни и същи документи парцел в Балчик има различни собственици


 

bTV Репортерите са по следите на поредната абсурдна история в правното пространство, проверявайки може ли с едни и същи документи, издадени на една и съща дата от няколко държавни институции, да има няколко собственика на една и съща земя.

Историята за финландския бизнесмен Хейкки Хухтилайнен започва преди 8 години.

„През 2007 г. научих от двама мои приятели, които познават България, че в Балчик може да се закупи красиво място, хубав парцел, на който да се построи хотел и да се развие бизнес. След като мислих малко, се съгласих да съм финансист на този проект. Тогава закупих от 17 души от Балчик това място”, обяснява мъжът.

Две години по-късно Хейкки научава, че срещу 17-те продавачи се води съдебно дело.

Незнайно как, те са забравили да включат в акта за наследници част от своите братовчеди.

Абсурдът продължава, когато финландецът събира документи, според които собственик на имота не е нито той, нито продавачите, а Община Балчик. И спира строежа. В Агенцията по кадастъра в Добрич за въпросния парцел се пази тази скица. В нея като собственик е вписана община Балчик.
Навремето обаче нотариус Обретен Обретонов издава нотариален акт на 17-те наследници на базата на друга скица, издадена на същата дата и същата година. В нея е вписан неидентифициран собственик.„Сравнявайки скиците с преписката, която се намира в досието на този имот, бих казала, че това е вярната скица. Тази, на която пише община Балчик и съм я издала аз през 2005 г. Всъщност, разликата между двете е в собственика – тук пише неидентифициран, а тук пише общината”, казва Милена Терзиева от Агенция по геодезия, картография и кадастър – Добрич.

Поземлената комисия е признала правото на собственост на 17-те продавачи с този протокол, който е получен от наследника Никола Николов. Изненадващо или не – нотариусът има друг документ. С добавено изречение на ръка.

Дончо Калудов от Поземлена комисия – Балчик казва, че не добавя информация с химикал, защото има софтуер. „По съдебно решение, когато е, то се показва, описва се надлежно, ето мотиви, изменя се. Това решение е изменение въз основа на признати еди-колко си декара по еди-кое си съдебно решение номер еди си кое, от коя година, кое дело”, казва той.

През това време 63-годишният финландец чака решението на върховния съд. И, ако се наложи, ще стигне до Страстбург.

http://btvnovinite.bg/article/bulgaria/kak-s-edni-i-sashti-dokumenti-parcel-v-balchik-ima-razlichni-sobstvenici.html
Снимка: img.bg.sof.cmestatic.comВземи линк:

Коментирайте и Вие