Четв, 30- ти Май
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Каменният град от Дуранкулак разкрива още от своите тайни

Каменният град от Дуранкулак разкрива още от своите тайни


 

Уникално култово съоръжение на 7500 години откри екип от археолози на големия остров в Дуранкулак.

Тук се намира една от най-старите праисторически култури в Европа, открита още през 70-те години. След повече от 11 години прекъсване разкопките продължиха това лято и извадиха на повърхността още от тайните на каменния град в езерото, съобщава БНТ. 

През последните дни археолозите разкриват може би най-голямата известна до момента каменна сграда в Европа, както и пещ, която е била използвана близо 80 години. В близко помещение са намерени различни култови предмети. Сградата е била срутена при земетресение и опожарена.

"Това предизвикателство, пред което сме изправени в момента е да разкрием последователността на напластяване на няколко етажа или етапа на живот в една от най-монументалните сгради въобще в праисторическа Европа с обща запазена площ над 200 квадратни метра, ако е била двуетажна над 400 кв. м.", заяви археологът Петър Зидаров.

Каменният град от Дуранкулак е световноизвестен паметник на културата и дава представа какви са били хората от каменно-медната епоха.

"Хората, които са живели на това място не само са били отлични строители, но са и сред първите хора, к. са започнали да топят метали-самородна мед, самородно злато, изработват накити от тях и търгуват с далечни земи включително до гръцкото крайбрежие", обясни археологът Петър Зидаров.

Праисторическото селище на острова е от така наречената култура Хаманджия 4, проучвана близо 40 години от проф. Хенриета Тодорова. В екипа който участват специалисти от Института по археология при БАН, Нов български университет и Регионалния исторически музей във Варна, а финансирането е от Министерството на културата и община Шабла.

http://goodnews.actualno.com/Kamennijat-grad-ot-Durankulak-razkriva-oshte-ot-svoite-tajni-news_495160.html
Снимка: pochivka.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие