Пон, 4- ти Декември
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Каменоделец ще дари на Историческия музей в Балчик колекция от няколкостотин вкаменелости

Каменоделец ще дари на Историческия музей в Балчик колекция от няколкостотин вкаменелости


 

Известният на балчиклии като каменоделец и човек, ангажиран с историята на Белия град, Мариян Цветков ще дари на Историческия музей в Балчик голяма част от колекцията от няколкостотин вкаменелости. В момента във фоайето на Общината е подредена изложба "Вкаменелости от дълбините", която след това ще влезе във фонда на музей. Експозицията е част от сбирката от растителни и животински видове, обитавали Черно море и бреговете преди милиони години. В нея може да се видят вкаменелости от миди, охлюви, растения, част от скелети на животни от ерата на динозаврите, фосили от края на последния ледников период, някои от които са със следи от човешка дейност. Събирането започва съвсем случайно при леководолазните гмуркания на Мариян Цветков във водите на два малки плажа, североизточно от Балчик. Първоначално той попада на няколко едри фосила от праисторически животни, а с течение на времето колекцията значително се увеличава.

Може ли в Балчик да се направи природонаучен музей, който да показва тайните и загадките на Черно море, все още е рано да се каже. Местният музей е получил предложение от две големи фондации, които искат да финансират задълбочени проучвания. Според това какво ще се намери, имат желание да финансират и експонирането на тези образци. Каменоделецът Мариян Цветков очаква с нетърпение отговорите на тези въпроси, а дотогава обещава да дари на балчиклии още произведения, направени от камък. Какви точно – ще стане ясно в нощта на музеите и галериите през месец май.

http://bnr.bg/varna/post/100523608/kamenodelec-shte-dari-na-istoricheskia-muzei-v-balchik-kolekcia-ot-nakolkostotin-vkamenelosti
Снимка: static.bnr.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие