Петък, 19- ти Април
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
 Кампанията „Език без омраза“ се проведе по повод Международния ден на човешките права

Кампанията „Език без омраза“ се проведе по повод Международния ден на човешките права


 

На 10 декември бе проведена среща-дискусия с младежи на тема: "Кампанията "Език без омраза" на Съвета на Европа и борбата с кибертормоза" по Проект BG06-102 "Младежки център Добрич - Вашето утре", финансиран по Програма "Деца и младежи в риск", Компонент 1 "Младежи в риск" на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014.

Тя се проведе по повод 10 декември -  Международния ден на човешките права. На този ден, през 1948г. Общото събрание на ООН приема Всеобщата декларация за правата на човека. Декларацията е първото значително постижение на световната организация в тази област и първото записване на световно ниво на права, чиито носители са всички човешки същества. Две години по-късно - през 1950г., ООН обявява официално датата 10 декември за Международен за правата на човека.

Срещата бе изключително полезна, тъй като младежите бяха запознати с Кампанията "Движение срещу езика на омразата" на Съвета на Европа, която има за цел повишаване осведомеността относно проблема с речта на омразата в онлайн пространството и рисковете, които води след себе си за демокрацията и по-специално - за младите хора. Сред основните цели е и да се намали търпимостта към подобен род език на омраза, както и да се развие младежкото участие и гражданство онлайн.

По време на срещата участниците бяха поставени в различни сценарии и трябваше да споделят, от своята гледна точка, как биха се справили в различните ситуации. Целта на задачата бе да вникнат в същността на езика на омразата, кибертормоза и да открият начини да противодействат на такова поведение онлайн и офлайн.

Младежки център Добрич ще организира още такива срещи-дискусии, чиято цел ще бъде повишаване информираността на младежите относно кампанията на Съвета на Европа.
Снимка: www.dobrich.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие