Петък, 19- ти Юли
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / България
Клисарова: До 12 клас трябва да се учи по един учебник за всеки предмет

Клисарова: До 12 клас трябва да се учи по един учебник за всеки предмет


 

Край на конкуренцията на пазара за учебници ще наложат от Министерството на образованието и науката в близко бъдеще. Това обяви министър Анелия Клисарова на среща с учители в СОУ „Христо Ботев“ в Ивайловград, съобщи OFFNews.bg.

Клисарова е категорична, че ще се улесни изборът на учебници за учениците във всеки клас като се намали конкуренцията между издателите. "До завършване на основно образование трябва да се учи по един учебник за всеки предмет, а не както досега да се избира между три", добави тя. По думите й трябва само МОН да печата учебниците, които са съставени от колективи от преподаватели от различни училища в страната и са били обсъдени в детайлност предварително. Според нея така милионните харчове на държавата за учебници, които отиват в частни издателства ще се инвестират в ремонти на учебните заведения. Министърът обоснова твърдението си с думите, че ако в момента на едно дете му се наложи да смени школото си то ще трябва да смени и учебниците си.  

От 2003 г. действа ограничение МОН да одобрява само по 3 учебника за всеки предмет и те да влизат в печатниците. Преди това са се издавали и пускали на пазара всички варианти, за които МОН е давало съгласието си, че отговарят на утвърдените изисквания.  
Снимка: www.celokupnabulgaria.euВземи линк:

Коментирайте и Вие