Събота, 15- ти Юни
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Спорт
Клубове и федерации от цяла Европа отбелязаха първия Международен ден на тениса

Клубове и федерации от цяла Европа отбелязаха първия Международен ден на тениса

Семейството на Григор Димитров продава на търг тениската му в подкрепа на хората с увреждания

 

Европейски ден на тениса се проведе за първи път на 16-ти юни. Той е съвместна инициатива на Спешъл Олимпикс Европа и Европейската тенис асоциация, тенис клубове и федерации от цяла Европа. Организаторите използват силата на тениса, за да създадат един свят, в който хората с интелектуални затруднения намират приятелства и усещат радостта от победата, благодарение на спорта.
 
Приятелите на Спешъл Олимпикс, които подкрепят кампанията са: Световния №1 Рафаел Надал и хърватския тенисист Марин Чилич, легендата на световния тенис Борис Бекер, белгийска тенисистка Жюстин Енене, водач в световната ранглиста, Ким Клайстерс - белгийска тенисистка, първа в световната ранглиста през 2003 г. и младата българска звезда Григор Димитров.
 
Семейството на Григор Димитров стартира благотворителна инициатива в подкрепа на Спешъл Олимпикс България. То предоставя официалната фланелка на състезателя от успешното му участие в Хопман Къп 2012 за търг. С парите от продажбата ще бъде подпомогнато участието на Юммю Халил (атлет на Спешъл Олимпикс Хасково) в Европейските игри на Спешъл Олимпикс Антверпен 2014. До последния ден на юли ще се очакват наддавания.
 
В рамките на първия Европейски ден на тениса започна и Националната кампания „Достъп до тенис”. Тя има за цел да създаде на благоприятни обществени нагласи за достъпа до тенис на хората с интелектуални затруднения на национално, регионално и местно ниво в периода до Световните летни игри на Спешъл Олимпикс 2015. Чрез Декларацията за достъп до спорт  тенис клубовете ще изразят своята воля да бъдат среда, която подкрепя атлетите с интелектуални затруднения, като организират целогодишно тренировъчна и състезателна дейност за тях и ги подпомагат да споделят своите дарби и приятелства със своите семейства, близки и с местните общности. „Нашето обещание: да преобразяваме живота чрез силата и радостта от тениса всеки ден“, споделя Мери Дейвис, Президент на Спешъл Олимпикс Европа.


Вземи линк:

Коментирайте и Вие