Неделя, 14- ти Юли
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
Кметът на Добрич дари деветокласник с рекламни материали за Добрич на изпроводяк към Щатите

Кметът на Добрич дари деветокласник с рекламни материали за Добрич на изпроводяк към Щатите


 

Кметът Детелина Николова се срещна  днес с единствения добрички ученик, спечелил стипендия по американската програма YES. Младежът е възпитаник на Езикова гимназия и изказва изключителната си благодарност за своя успех на класния си ръководител Даринка Господинова. По време на срещата си с градоначалника, деветокласникът получи рекламни информационни материали на Община Добрич, с които да запознае бъдещите си американски приятели. Конкурсът, на който се е явил тийнейджърът с едно от най-високите IQ-та в България е включвал няколко етапа, сред които тестове, писане на есета, екипна работа в отбор и интервю пред специално жури в конкуренция с над 300 участници. В един от етапите Мартин е описал в есе най- важната дилема в живота си, когато е трябвало да избира между футболния отбор на „Черно море“ и училището.
 
С подкрепата на сестра си, която е студент по право и на майка си младият добричлия е избрал училището. Мартин споделя, че една от мечтите му е да учи архитектура и признава, че е добър по физика и всяка година участва в национални олимпиади и получава отличия. Макар и да има възможности да продължи обучението си в чужбина, момчето желае да учи и да се развива в България. За обучението си в Далас, Мартин смята да представи Добрич и България по най – добрия начин и да запознае своите колеги с българската история и култура.
 
В Америка момчето смята да наблегне върху заниманията по математика и изобразително изкуство. Ще продължи да се занимава и с любимото си хоби – футбол. Полетът на Мартин до САЩ е на 5 август, като преди това му предстои обучение за престоя там, заедно с останалите финалисти, което ще се проведе в Македония. Едногодишното обучение на Мартин Димитров по Програма YES се спонсорира изцяло от американското правителство. Програмата стартира през октомври 2002 година като цели да насърчи разбирателството сред младежи от подбрани за участие в програмата страни и американски ученици, да стимулира развитието на толерантност, зачитане и уважение сред представители на различни етнически, религиозни и културни общности, да подпомогне младите хора да изявят лидерските си заложби и умения и др.

Вземи линк:

Коментирайте и Вие