Пон, 15- ти Юли
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Кметът на Община Генерал Тошево откри жътвата в землището на с. Василево

Кметът на Община Генерал Тошево откри жътвата в землището на с. Василево


 


По покана на жителите на с. Василево кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров откри жътвата на пшеница в селото. Това се случи в поле, стопанисвано от земеделския производител Стоян Рачев. 
Събитието премина в традиционната атмосфера на българския фолклор. Програмата стартира с изпълнение на характерни жътварски песни и ритуал за добра реколта, представен от самодейците към читалището. След това жътварки зажънаха със сърп първия сноп, а благодарствен молебен за по-добра година, успешни добиви и безаварийна работа отслужи отец Петър.
Годината предполага високи добиви при проведени нормални агротехнически мероприятия, споделят земеделците от региона. Средно между 650 - 700 кг от декар могат да стигнат добивите от зърнено-житни култури в Добруджа. 
Жътвата е върховен момент в живота на българския селянин, особено на добруджанеца. Още от деня на първото засяване неговите мисли в празник и делник били насочени към тези горещи летни дни, когато идва време да прибере плодовете от своя целогодишен труд.
За първия ден на жътвата всички се пременявали като за празник – с нови дрехи, а младите момичета и невестите затъквали китки зад ухото си. Народът вярвал, че жътвата трябва да се почне на „хубав ден“ – понеделник или сряда (както започна и днес), за да е богат урожая и да върви бързо работата.Снимка: generaltoshevoВземи линк:

Коментирайте и Вие