Четв, 30- ти Май
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
КНСБ издейства 10% увеличение на заплатите за здравни и социални работници в област Добрич

КНСБ издейства 10% увеличение на заплатите за здравни и социални работници в област Добрич

Ултиматум за джипитата: До 2 юни да придобият специалност

 

До 2 юни общопрактикуващите лекари в Добрич трябва да придобият нужната специалност. На повечето джипита обаче средната възраст непрекъснато нараства, а не са малко и онези без специалност. Това по всяка вероятност ще наложи удължаването с поне още една година на срока, в който медиците ще могат да се зачислят да специализират „Обща медицина”. Все още няма промяна в Закона за лечебните заведения и Наредба 15. Установено е, че близо 15% от общопрактикуващите лекари, които са положили Хипократова клетва в национален мащаб нямат специалност.

Междувременно стана ясно, че синдикалистите са издействали 10-процентно увеличение на заплатите на всички, които са на трудов договор в сферата на детското здравеопазване в област Добрич, с изключение на общините Добричка и Тервел. Става дума за медицинските служители в детските ясли, градини, училища и социалните заведения. От КНСБ вече са договорили с кметовете на 8-те общини в областта колективен трудов договор за всички заети лица в бюджетната сфера. От началото на годината досега такъв контракт е сключен за следните населени места – град Добрич, село Крушари, Балчик, Шабла и Генерал Тошево. Промяната ще се отрази на институциите, където фигурират синдикални представителства. В тях служат 2 174 души.

След намесата на КНСБ средното брутно възнаграждение в детските ясли в Добрич е увеличено на 564.04 лева. В същото време с до 9% се е завишило в социалните домове. В Дневния център за деца с увреждания оттук-насетне ще се връчват по 593 лв., което е доста в сравнение със сумата от 2012 г. В момента средно на месец там се раздават по 593.87 лева. В културните институции също има промяна в положителна насока. Например в Регионалния исторически музей и в библиотека „Дора Габе” заплатите са вдигнати по 5%. В кметствата на Генерал Тошево и Шабла пък вече получават с по 10% по-големи възнаграждения.

Според областния координатор на организацията Гинка Василева трябва да се установи с какъв бюджет ще разполага социалният патронаж в Добрич, който се грижи за 400 адреса и храни 100 души в обществената трапезария, за да се разбере дали до края на годината ще има шанс и 44-те работници в него да се зарадват на по-стимулиращи доходи.  
Снимка: fakti.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие