Пон, 20- ти Май
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
Колко пари поиска България от ЕС за наводненията, пита Джамбазки

Колко пари поиска България от ЕС за наводненията, пита Джамбазки


 

/КРОСС/ Каква е окончателната оценка на нанесените материални щети в следствие от наводненията за областите Варна, Бургас, Добрич, Враца, Хасково? Каква е окончателната оценка на нанесените материални щети в следствие от наводненията в страната върху инфраструктурата - публична общинска и публична държавна собственост? Какъв е размерът на помощта, поискана от Министерския съвет от Европейската комисия? Получил ли е Министерският съвет официален отговор в какъв размер Европейската комисия ще отпусне помощ за преодоляване на последствията от наводненията и в какъв срок, пита заместник-председателят на ВМРО и български представител в Европарламента Ангел Джамбазки в писмо до до Министерски съвет, Министерство на вътрешните работи и Министерство на регионалното развитие.

Питането на заместник-председателя на ВМРО бе предшествано от изказване в Страсбург миналата седмица. В рамките на разискването в Европейския парламент за по-добрата превенция и управление на наводненията на европейско равнище Джамбазки поиска повече информация за механизма, по който се разпределя помощта, и за сроковете, в които тя ще бъде получена от държавите от ЕС.

Можем с голяма доза основание да твърдим, че България е една държавите, най-тежко засегнати от природните бедствия през последната година. Считам, че по отношение на превенцията, по отношение на подготовката на институциите и населението при природни бедствия в последните две десетилетия не е направено почти нищо. Отделно от това вече е пределно ясно, че България няма изработен механизъм - нормативен, институционален и финансов, който да се ползва за преодоляване на последиците от природните бедствия, посочва Джамбазки.

Попитах официално министър-председателя, вътрешния министър и министъра на регионалното развитие какви са щетите до момента и какво са поискали като компенсации от Брюксел. Чакам техния отговор. Имам лошото предчувствие, че отново някой някъде няма да си е свършил работата, поради което ще получим в пъти по-малко отколкото ни е необходимо. Имам лошото предчувствие, че това поредно безхаберие ще остави хиляди българи без покрив, без пътища, без ВиК система, без елементарни условия за живот, допълва евродепутатът.
Очевидна е нуждата от национален механизъм за превенция, реагиране и преодоляване на природни бедствия, завършва писмото си Джамбазки.

КРОСС

 
Снимка: www.cross.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие