Събота, 15- ти Юни
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
Концесионерът на „Плачи дол”: Язовирите край Добрич нямат вина за бедствието

Концесионерът на „Плачи дол”: Язовирите край Добрич нямат вина за бедствието


 

В края на май концесионерът на язовир „Плачи дол” Иво Пенчев внася проект в община Добричка за укрепване на дигата и ремонтът започва още през юни. Стената на водния басейн е издържала на натиска на пороите на 19 и 20 юни за разлика от тези на Смолница 1 и язовир Ботево и въпреки усложненията нито един от язовирите край Добрич няма вина за бедственото положение, разкрива стопанинът в ефира на радио „Добруджа”.

По думите на Пенчев язовирите са обрали приливните вълни, тръгнали към Добрич и са си предавали водата на каскаден принцип. Така всъщност те са намалили силата на водата и са предотвратили много по-големи разрушения, които е можело да покосят града, близките села и жителите им. Иво Пенчев, който е собственик на фирма „Серена” ЕООД, стопанисваща язовир „Плачи дол” твърди, че е имало доклад, издаден от Областния управител на Добрич за потенциално опасни язовири в Добричко и в листа попадали всички 47 язовира, които съществуват на територията на областта. В доклада се посочвало, че стените на съоръженията имат нужда от ремонт и точно тогава община Добричка започва да ги отдава на концесия.
В най-критичния момент, докато Добрич бедства, отокът на язовира бил 150-200 л./сек., което според Пенчев е нищо в сравнение в количеството дъждовна вода, която се изсипала над региона.  
 
 
Снимка: img.bg.sof.cmestatic.comВземи линк:

Коментирайте и Вие