Четв, 29- ти Окт.
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / България
Край на сагата - 3,6 г. затвор за директорката на “Таню войвода”

Край на сагата - 3,6 г. затвор за директорката на “Таню войвода”


 

Директорката на асеновградския дом “Таню войвода” Весела Симеонова ще изтърпи ефективна присъда от 3,6 г. затвор за насилствено отнемане на лична свобода на малолетни и непълнолетни лица.

Пред съда подсъдимата отказваше да се признае за виновна. Тя бе обвинена в подтикване към задържане на трите момичета. 30Свидетели твърдяха противното, сред които и екипът на сиропиталището, питомците, както и констатациите и заключенията от няколко проверки на място на Държавната агенция за закрила на детето.

Скандала се развихри още през 2011 година, когато малтретираните момичета сами отидоха в полицията и подадоха жалба, че са държани насила в изолатора на дома. 

След проверка се установи, че това дори е практика във въпросния дом. Възпитателните мерки там не съвпадат с установените от закона. Децата са били принуждавани да мият тоалетните, затваряни са в изолатор, откъдето са пускани под стража до тоалетна, а храната им е носена на място като на затворници.
Няма как да не сме удовлетворени като обвинение от наложената присъда, в същото време съм учуден от това, че подсъдимата така и не се призна за виновна и не поиска споразумение. За нас като страна по това дело съдът показа перфектно водене и логична присъда, коментира вчера прокурор Илко Сивкин.
Снимка: static.petel.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие