Неделя, 26- ти Май
ГОРЕЩИ НОВИНИ
КЗК анализира вливането на Албена Инвест Холдинг в Албена

КЗК анализира вливането на Албена Инвест Холдинг в Албена


 

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) анализира обединението на Албена Инвест Холдинг АД (АИХ) с Албена АД, става ясно от съобщение на регулатора. Проверката се отнася до въздействието на сделката върху пазара на хотелиерски услуги.
От КЗК посочват, че основната дейност на Албена АД е предлагането на завършен туристически продукт на международния и вътрешния пазар. Компанията притежава общо 44 хотела по българското Черноморие, както и един планински хотел в Швейцария.
Основната дейност на АИХ е свързана с придобиване, управление, оценка и продажби на участия в български и чуждестранни дружества, придобиване, управление и продажба на облигации, патенти и т.н. Чрез свои дъщерни компании дружеството предлага и хотелиерски услуги – в два хотела в к.к „Боровец“ и в два хотела в Габрово.
Като се уповава на тези данни, регулаторът очакват сделката да окаже „незначително въздействие“ върху анализирания пазар.

На базата на секторен анализ върху хотелиерки услуги у нас, изготвен през 2010 г., от КЗК отбелязват, че този пазар се дели на два подпазара – по настаняване в хотели с ниска категория (1-3 звезди) и с висока категория (4-5 звезди).
„Не се очаква да бъде оказано въздействие на така тясно дефинираните продуктови пазари“, е записано още в съобщението за започналата процедура.
От Комисията очакват становища на трети страни, за да финализират своето решение за обединението на двете дружества.
Ръководствата на Албена АД и АИХ съобщиха за планираното обединение в началото на юни.
От началото на годината акциите на АИХ поскъпват с 22% до 7,75 лв., а тези на Албена АД – поевтиняват с 4% до 48 лв. Разпределени са и дивиденти от по 0,15 лв. и 0,45 лв.за акция, съответно.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Свилен Колев

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/kzk-analizira-vlivaneto-na-albena-invest-holding-v-albena-219365/


 
Снимка: www.albena.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие