Неделя, 14- ти Април
ГОРЕЩИ НОВИНИ
ЛЕТИЩЕ БАЛЧИК СЪБРА ПИЛОТИ ОТ ТРИ БАЗИ

ЛЕТИЩЕ БАЛЧИК СЪБРА ПИЛОТИ ОТ ТРИ БАЗИ


 

На летище Балчик вече се пребазираха щурмовите самолети Су-25, учебно-бойните L-39ZA и вертолет Ми-17.

В рамките на 10 дни летателният състав ще възстановява, поддържа, а част от него ще придобива първоначална подготовка по техника на пилотиране и самолетоводене над море. Полетите ще се изпълняват денем в прости метеорологични условия. Задачите над море са вид сложна подготовка, защото над водата липсват каквито и да е ориентири, освен хоризонтът.
Програмата на тазгодишната морска подготовка е доста натоварена. За пръв път се включва летателен състав от учебната ни група в Долна Митрополия. Командирът, полковник Юлиан Радойски, майор Пламен Попов и капитан Петър Муков ще направят превозни полети с подполковник Валентин Иванов и майор Радостин Люцканчев от Базата за предно разполагане – Безмер, с които да придобият подготовка по техники на пилотиране и самолетоводене на средна и малка височина над море. След което ще предадат знанията си на шестимата млади пилоти от курса за интензивната летателна подготовка на пилоти на изтребител, които миналата седмица защитиха степен на класна специалност “Военен пилот – втори клас” на учебно-бойния самолет L-39ZA. Младите пилоти споделиха, че са с повишена мобилизация – ще се лети от непознато летище, по прибори, без ориентир.
    Двама пилоти от авиобаза Безмер също ще придобият морска подготовка. Това са подполковник Пейо Дончев – началник-щаб на базата и капитан Николай Бурмов. Инструктори ще са командирът, полковник Димитър Данев, неговият заместник, подполковник Валентин Иванов и майор Радостин Люцканчев.

    Двойка самолети Су-25 ще се включи в тактическото учение „Черно море” на Военноморската база, а на 5 юни ще се проведат експериментални стрелби по морски мишени на зенитен полигон “Шабла”.

        Полетите по морска подготовка ще продължат до 11 юни. Днес, традиционно, беше ден за изпит на екипажите по познаване изискванията на документите и мерките за безопасност.
Снимка: МОВземи линк:

Коментирайте и Вие