Събота, 15- ти Юни
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
Магазините на Penny: половината продадени, предлагат се останалите

Магазините на Penny: половината продадени, предлагат се останалите


 

Най-голямата разпродажба на свободни магазини е в средата си - след есенното решение за оттегляне на германската верига Penny над половината супермаркети са продадени и сега започва втори рунд на предлагане на останалите неизкупени имоти. Сега "Рила проект" - дружеството, в което са обектите, предлага на купувачите 38 парцела и 21 магазина.

Дотук най-много активи са преминали към другата верига от германската група REWE - "Билла България", "Техномаркет" е наела няколко, а останалите са придобити от малки търговци.
Имотите на "Пени", които към есента бяха 49 търговски обекта и 15 незастроени терена, са с оценка над 100 млн. лв., а първата порция вероятно е за над половината от сумата, защото е била най-атрактивна, за над половината магазини и за най-големия актив - логистичния център. Само първата порция от девет обекта, купени от "Билла", е с оценка 32 млн. лв. Наемите на "Техномаркет" вече са вписани в Имотния регистър, но останалите ще бъдат регистрирани през втората половина на април и тогава ще станат ясни цените и купувачите.

Половината имущество продадено за половин година

Процедурата по продажбата на имотите започна през октомври миналата година. В продължение на четири месеца потенциалните клиенти имаха възможност да заявят интерес, след което да получат индикативни цени, да разгледат сградите и парцелите и да направят своите ценови предложения, уточниха за "Капитал Daily" от офиса на "Рила проект".

Компанията избрала най-изгодните и вече е сключила предварителни договори за продажба на около 30 обекта. Купувачите са разнородни – от собственици на малки фирми до големи търговски компании. Почти всички продадени досега обекти ще са отново магазини, само малка част от тях ще са логистични центрове, уточниха от "Рила проект".

По-голямата сестра купува

Сред купувачите е "Билла", която има един и същ собственик с Penny – германския концерн REWE Group. След като през октомври м.г. Penny преустанови дейността си в България, "Билла" бе с предимство и първа получи право да избере обекти, които да превърне в свои магазини. Веригата се е спряла на 11 магазина на Penny (шест в София, два във Варна и по един в Пазарджик, Монтана и Поморие) плюс логистичния център в община Елин Пелин на изтеглилата се от България верига, обясниха от "Рила проект".

В Търговския регистър се вижда, че шест магазина и прилежащата земя към пет от тях, два парцела в София и логистичният център са отделени от "Рила проект" в ново дружество "РЕВЕ проект" в края на декември. Капиталът е оценен на 32.6 млн. лв. Този февруари "Билла недвижимости" е купила дружеството, като цената е заличена от договора в Търговския регистър, но вероятно приближава оценката от 32 млн. лв. Обяснението за сложната операция е, че вероятно така се оптимизират данъци и такси. Няма информация дали за останалите активи, договорени от "Билла", ще се търси същият модел с покупка на дружество.

Четири обекта Penny вече са отдадени дългосрочно под наем на "Техномаркет" - в Дупница, Сандански, Перник и Враца. От "Лидл" бяха заявили, че по принцип имат предварителен интерес към магазините, но досега сделка няма.

Обектите за продажба сега

Някои от контрагентите впоследствие се отказали от сделката, а за част от имотите получените предложения били по-ниски от очакваните. Затова сега "Рила проект" предлага за втори път обекти на Penny в страната, за които очаква да получи по-добри оферти.

Втората вълна е за 21 собствени магазина и 38 парцела в различни градове на страната (терените са повече, защото на някои места незастроената част е отделена). Освен това предлага да преотдаде под наем два магазина – във Велико Търново и Враца, на които веригата е била наемател и за които ще дължи големи неустойки, ако не се намерят клиенти.

В София например се продават парцел на бул. "Владимир Вазов" и магазин в район "Красна поляна". Във Варна се предлагат два парцела, като оферта за земя има и за Самоков, Каварна, Своге, Бургас, Велики Преслав, Силистра, Червен бряг, Карнобат, Сливен. 
Бивши магазини Penny се продават в Несебър, Балчик, Сандански, два в Русе, Ямбол. В някои градове се предлагат и магазин, и парцел – във Враца, Чирпан, Казанлък, Гоце Делчев, Плевен, Свищов, Добрич, Шумен. В Шумен се търси купувач и на три терена за логистичен център (виж картата).

Окончателната раздяла с недвижимата собственост на Penny в България чрез продажба или отдаване под наем трябва да стане през октомври тази година, уточниха от "Рила проект".
Според последния отчет "Рила проект" има 10.6 млн. лв. приходи, основно от отдаване под наем на търговски обекти (срещу 10.5 за 2013) и 6.017 млн. лв. загуба от оперативна дейност (при 4.427 млн. печалба през 2013 г.). Имотите са оценени на 112 млн. лв., колкото приблизително са и пасивите на компанията.

http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2016/04/12/2741212_magazinite_na_penny_polovinata_prodadeni_predlagat_se/
Снимка: www.capital.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие