Вторник, 25- ти Юни
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
Майка от Добрич: „Раждаме и отглеждаме бъдещи емигранти”

Майка от Добрич: „Раждаме и отглеждаме бъдещи емигранти”


 

Само две майки протестираха в Добрич на 1 юни. Датата бе определена от родителите от различни краища на страната за провеждане на национално шествие, за да поставят исканията си пред управляващите за майчинство, колкото минималната заплата, както и за 25% от нея за детски надбавки. Денка Добрева от Тервел и Ива Мюлер застанаха в 9 сутринта пред църквата „Свети Георги”, за да покажат недоволството си, че държавата дискриминира децата им и да напомнят, че младите трябва да са приоритет на властта . "Срамувам се да се нарека българка днес. Искаме децата да са приоритет на властта, която и да е тя. Сега ние раждаме и отглеждаме едни бъдещи емигранти", заяви Ива Мюлер пред „Стандарт” в неделния ден, в който малките добричлии излязоха на центъра на града, за да се забавляват в различни ателиета за песни, танци и рисунки по повод Международния ден на детето.
 
Денка Добрева, майка на 3 деца и баба на едно внуче пристига в Добрич само заради протеста, за да се застъпи за правата на родителите и бъдещите поколения, които според нея не срещат нито подкрепа, нито разбиране от политиците. По думите й онези родители, чиито деца не учат не бива да се облагодетелстват от детски надбавки, защото парите се взимат от джоба на другите родители, които работят неуморно, за да осигуряват образованието на наследниците си, а накрая им се отказва финансовата помощ заради стотинки, които надвишават необходимия доход. Добрева е категорична, че различните партии трябва да мислят еднакво за децата на България, защото след време няма да има кой да изкарва парите за пенсиите им.
 
До решението за национален протест се стига, след масовото недоволство на майки и бащи от ниското майчинство. Според голяма част от настойниците в България месечните помощи от държавата са крайно недостатъчни за майка, на която й се налага сама да се грижи за детето си до навършването на 2 годинки без да бърза да се връща на работа, за да не й изстине мястото. Родителите настояват семейните помощи да не се обвързват с минимален доход на член от семейството и всички суми да се изплащат на конкретна дата.
Снимка: alarmanews.comВземи линк:

Коментирайте и Вие