Сряда, 29- ти Май
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Свят
Министрите на отбраната на България и Румъния проведоха среща

Министрите на отбраната на България и Румъния проведоха среща


 

Министрите на отбраната на Република България и Румъния Николай Ненчев и Мирча Душа се срещнаха в София днес, 27 януари. Целта на визитата беше да се координират позициите на двете страни преди предстоящата среща на министрите на отбраната от НАТО през февруари в Брюксел. Двамата министри се съгласиха, че единният и прагматичен подход за сътрудничество между страните ни е единственият възможен.

Те се обединиха около позицията, че югоизточният фланг на Алианса има нужда от подсилване и трябва да се търсят допълнителни финансови средства за това.

По време на разговорите беше обсъдено изграждането на елементи от Системата за командване и контрол, която ще бъде разположена в двете страни като основна част от Плана за готовност на НАТО (Readiness Action Plan). Договорена беше и размяната на военнослужещи в двата елемента, както и споделянето на опит при структурирането и изграждането им.

Двамата министри дискутираха възможността за по-ефективно използване на полигоните на двете армии при провеждането на съвместни тренировки и учения със страни-членки и партньори на Алианса.

От българска страна в срещата участваха заместник-министърът на отбраната Димитър Кюмюрджиев, началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов и командирът на ВВС генерал-майор Румен Радев, а от румънска - държавният секретар по въпросите на отбранителната политика и планирането Валериу Никуц и началникът на Генералния щаб генерал-лейтенант Николае Чука.
Снимка: http://www.md.government.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие