Пон, 26- ти Февруари
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
Министър Танев - Добрич с приоритет образованието в областта на селското стопанство

Министър Танев - Добрич с приоритет образованието в областта на селското стопанство


 

Създавам в Министерството отдел, който ще отговаря специално за връзките с бизнеса всекидневно. Възстановявам и дирекцията за професионално образование, тъй като професията далеч не е отвертката или спринцовката, всичко е професия. Започнали сме експеримент в тази насока с 4 приоритетни направления от програмата на правителството – туризъм, селско стопанство, машиностроене и информационни технологии.

Информационните технологии вероятно ще са съсредоточени в Монтана, като народните представители от всички партии в Северозападния район ни подкрепиха, дори подписахме меморандум. В Бургас ще има обучение над средно образование (но не висше) в сферата на туризма. В Добрич – в областта на селското стопанство. Не че няма такива училища там, но не може с показалка да се показват частите на стартов мотор на двигатели отпреди Втората световна война. Съвременният горд добруджанец, който арендова десетки хиляди декари земя, отдавна си е купил John Deere, Claas или Case. Той сам праща своите работници в чужбина, за да се обучат на сателитните технологии за управление, а не за шофиране на тези машини. За какъв стартов мотор говорим?!

Същото се отнася до Габрово, където днешният добър политехнически университет, заедно с добрите традиционни професионални гимназии, ще осигури горната и долната граница на липсващото образование по средата. И сега имаме 39 професионални колежа, въпросът е, че след четвъртата степен повече не се връщат. Искаме да пуснем в колежите онези, които не са завършили X клас, първата степен на средното образование. Законът за професионалното образование и сега не забранява хора, които нямат завършено средно образование, да могат да получат високите степени на професионално образование, апропо, както е в Англия.

С тези примери искам да покажа, че системата ще е широко отворена по всяко време и ще бъде услужлива със своя „асансьор“, със своята „тяга“, създавайки интерес за децата, за клиентите на тази система, спокойствие за родителите, но само ако върви ръка за ръка с бизнеса. Няма друга формула децата да остават в България.

http://www.mon.bg/?go=press&p=detail&newsId=1352
Снимка: www.mon.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие