Сряда, 19- ти Юни
ГОРЕЩИ НОВИНИ
  Министърът на образованието, проф. Тодор Танев откри нови обекти в община Шабла

Министърът на образованието, проф. Тодор Танев откри нови обекти в община Шабла


 

В съботния ден, предхождащ 46-та годишнина от обявяването на Шабла за град, бяха организирани редица чествания, които отбелязаха празничното събитие. За да се включат в тях, в най-североизточната община пристигнаха министърът на образованието Тодор Танев и заместник областният управител на Добрич Ивайло Манушев.

В ранното утро общественици, граждани и официални лица се събраха за откриването на мемориалната плоча в памет на откараните в Румъния българи през 1916 г. Те сведоха глави пред спомена за предците-мъченици и поднесоха цветя пред постамента. Беше отслужена и панихида от свещеник Павел Максимов. Специални гости на тържествената част бяха двамата дарители – Радостин Мирков и Кирил Добрев.

В следобедните часове в града бяха открити и осветени още два обекта. Многолюдно множество дойде за официалното представяне на общинският пазар в неговата цялост. Пазарът вече разполага с два нови сектора, в които са разположени щандове за продажба на прясна риба и аквакултури, магазин за риболовни принадлежности,  както и заведение за обществено хранене. Това е единственият в общината функциониращ пазар за риба, риболовни принадлежности и лед. Той беше изграден по проект на МИРГ Шабла-Каварна-Балчик в рамките на пет месеца. Общата стойност на проекта в размер на 189 хил. лв. беше обезпечена по ОП ”Рибарство”.

Срязването на лентичката на обновения градски площад, реализиран по проект „Реконструкция и естетизация на централен градски площад и околното пространство на град Шабла“ по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г., беше съпроводено с много песни и танци. За жителите и гостите на града пяха и танцуваха артистите от Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“ – Добрич. В надиграванията се включиха още танцовите клубове „Задявка“ (Шумен), „Възрожденци“ (Варна), „Кибела“ (Дуранкулак) и „Жива вода“ (Шабла). Министър Танев поздрави местните с новия, истински градски и европейски вид на централната част на Шабла и отчете положителното развитие на общината в последните години. Понастоящем площадът в Шабла е с подменена настилка, изградени са форум, декоративен фонтан, перголна алея, водна каскада, паркинг, място за разполагане на временна сцена, парково осветление, резервни подземни трасета, подменени  са преминаващите подземни инфраструктури, създадени са резервни подземни трасета. Проектът е на стойност 1 442 894 лева и е финансиран от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г.

Снимка: www.shabla.infoВземи линк:

Коментирайте и Вие