Неделя, 14- ти Юли
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Министърът на земеделието и храните откри нова фабрика за рапани в Каварна

Министърът на земеделието и храните откри нова фабрика за рапани в Каварна


 

Оперативна програма „Морско дело и рибарство 2014-2020 г.“ ще бъде изпратена за одобрение в Европейската комисия до края на месец юни. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на откриването на фабрика за преработка на рапани в град Каварна. Тя уточни, че  новата  Програма ще бъде с по-голям бюджет от предходната  - 113 млн. евро като от тях 88 млн. евро ще е европейското финансиране. Министър Танева обяви, че официално одобрение на Програмата се очаква да се получи до края на 2015 г. „Когато имаме официалното одобрение ще представим индикативния график за отваряне на мерките по нея. Вярвам, че ще разпишем едни по-добри и в полза на бизнеса критерии и механизми за  управлението й, така че да постигнем по добри резултати от предходната“, каза още министърът. Тя подчерта че към Програма  „Рибарство“  има  огромен интерес, особено тук в  района на Каварна.


Разплащането по предходния период  ще приключи до края на годината. От общият бюджет на Програмата за 2007-2013 година, който е в размер на  188 млн. лева. Договорените инвестиции по него са в размер на над 100%, като изплатените средства са в размер на 62%. „Надявам се договорените проекти да бъдат разплатени в срок, защото имаше и много проекти, за които не достигна бюджет“, обясни Танева.
 
На инвеститора, чиято фабрика бе открита днес, министърът пожела успех и го призова да се възползва от новата Програма, за да увеличи мощността на предприятието и да наеме още работна ръка. На територията на общината, няма друго предприятие, което да развива подобна дейност.

 Фабриката за преработка на рапани в гр. Каварна има сключен договор по мярка 4.1 “Развитие на рибарските области”, като одобрената субсидия по проекта е на стойност над 109 хиляди лева.

Снимка: www.mzh.government.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие