Пон, 15- ти Юли
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
Младежи от 6 държави от Африка и Европа показват на добричлии културата си кухнята си

Младежи от 6 държави от Африка и Европа показват на добричлии културата си кухнята си


 

Днес и утре младежки организации от Танзания, ЮАР, Ботсвана, Италия, Р Хърватска и България си дават среща в Летния театър на Добрич. Там те ще се запознаят с различията и общото в културите и кухнята си, а за добричлиите, които изявят желание да посетят сборния център ще се организира невероятно зрелище. Младежите работят по проекта „Култура за устойчиво човешко развитие: преодоляване на безработицата сред младите хора чрез обществено-културни проекти”. Средствата за реализирането му се осигуряват от европейската програма „Младежта в действие”.
 
През почивните дни концертите и кулинарното изложение започват в часовете 17 и 18 ч. Входът е свободен, а на място ще се правят дегустации на вкусни традиционни специалитети и ще се дава информация на доброволци, които искат да помагат в Африка и да натрупат безценен опит, докато вършат добри дела.

Инициативата е младежки фестивал, а гвоздей в програмата му е концертът под мотото „Европа и Африка се срещат- звуци и цветове през погледа на младежта", който ще се състои довечера. На сцената ще се появят финалистите от „България търси талант” от добричката група NNS Crew. Веднага след тях танцови и певчески умения ще покажат талантите от Европейския дом от Словонски брод, Хърватия. Италианските участници във феста пък ще учат публиката как се танцува тарантела.

В неделя девойки от Танзания ще влязат в ролята на коафьори и ще покажат как носят косите си местните красавици. След това ще отделят време и на изобразителното изкуство и техниките и материалите, които се използват на Черния континент за създаването на шедьоври.

И още за самия проект: От 23 до 29 юни в сградата на Висше Училище „Международен Колеж” - гр. Добрич се провеждат Младежка Работна Академия и Младежки Фестивал „Местна култура, глобално бъдеще: Европа среща Африка” в рамките на проект „Култура за устойчиво човешко развитие: Справяне с безработицата сред младите хора чрез местни културни проекти”, реализиран по Програма „Младежта в действие” с финансовата подкрепа на Европейския съюз. В проекта участват НПО от три европейски и три африкански държави – България, Италия, Хърватия, Южна Африка, Ботсвана и Танзания, като водещият партньор е Международен институт по мениджмънт (МИМ) - гр. Варна.
 
По време на едноседмичната Работна Академия текат дискусии и интерактивни игри на различни теми, свързани с международни културни политики, финансов мениджмънт, развитие, планиране, координиране и управление на младежки културни проекти, правилно използване на ИКТ, социални медии и др. Лектори по темите са експерти от Италия, Хърватия и България. На 25 юни се състоя посещение на културна институция в гр. Варна, където участниците в проекта имаха възможност да се запознаят с практическото приложение на културни проекти, както и с актуалните културни въпроси, по които се работи в гр. Варна.

След края на Работната Академия идва ред и на Младежки Фестивал, включващ концерт „Европа – Африка се срещат: звуци и цветове през погледа на младежта” на 28 юни и кулинарно изложение „Европа – Африка се срещат: кулинарна култура” на 29 юни. И в двата дни на фестивала, който ще се проведе в к-с „Летен театър“ – Добрич. Там се изнася информационен щанд на Център за подкрепа на доброволци в Африка, който ще информира за проекта и Програма „Младежта в действие”, както и за възможностите за участие на доброволци в проекти в Африка.
Събитията са без вход и всеки желаещ да научи повече за културните политики на Европейския съюз, управлението на младежки културни проекти, както и да опознае духа, традициите и кухнята на Африка, е добре дошъл!
Снимка: www.vumk.euВземи линк:

Коментирайте и Вие