Неделя, 14- ти Юли
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Мор в Балчик, гинат 30 милиона пчели

Мор в Балчик, гинат 30 милиона пчели


 

На 2.04.2016 година собствениците на пчелини намиращи се в землищата на село Соколово, Ляхово, Храброво и Сенокос община Балчик, алармираха за натровени пчелни семейства в особено големи размери причинено от нерагламентирано пръскане на арендатори в околността. Загубите са над 3000 броя пчелни семейства, което прави над 30 милиона броя пчели. Средно по 180 лева на семейство общо загубите са за над 540 000 лева.
Арендаторите все повече не спазват регламентирания часови пояс за пръскане на земеделски култури, както и пръскането със забранени химикали.
 
Преди по-малко от месец в село Каранци обл. Велико Търново, арендатори са пръскали без да предупредят пчеларите и кметовете на общините вследствие, на което са натровени 650 броя пчелни семейства. 
 
Лошото, е че трагичните случаи са в почти цяла България, като по този нелеп начин се съсипсва поминакът на хора, които главно с това се препитават. Много пчелари след неколкократни загуби решават да преустановят досега развиващата си дейност и остават на улицата, като безработни без идеята, как ще издържат семействата си. Арендаторите с цел по-висок добив отнемат препитанието на стотици хора, отделно загубата на така важните за природата пчели.
 
От БАБХ не осъществяват почти никакъв контрол и след подадени жалби не се предприема нищо.
 
Николай Куменов (председател на Федерация на българските пчелари)

http://www.blitz.bg/news/article/409559
Снимка: static.blitz.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие