Вторник, 21- ви Май
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Мраморен фрагмент от ІІІ век след Христа откриха в центъра на Балчик

Мраморен фрагмент от ІІІ век след Христа откриха в центъра на Балчик


 

Мраморен фрагмент от ІІІ век след Христа откриха в центъра на Балчик специалисти от Исторически музей. Предполага се, че каменният къс е част от обществена сграда и е с латински надпис, който обаче все още не може да бъде разчетен. Намерен е на улица „Витоша”, където екип на музея и общинското предприятие  „Благоустрояване и комунално стопанство” ще потърси още запазени части от сградата. Целият античен град, който е под съвременния, представлява ценност и при свлачища се показват или скриват артефекти, коментира директорът на музея Радостина Енчева. Каменният къс днес бе експониран в центъра, пред сградата на музея.

Енчева обобщи и археологическата година – през лятото в продължение на месец, студенти от трети курс специалност „Археология” при СУ, проведоха редовната си практика на база договор за сътрудничество от 2009 г. Те продължиха проучването  на късноантичната крепост в кв. „Хоризонт”, където от две години излиза некропол от римския период. Част от вала, който бе проучен,  дава сведения, че византийците го строят за защита от прабългарите.  Специалисти на музея работиха и в основите на т.нар. Темелков хан по предписание на Министерство на културата. Откритите зидове, фрагментирана керамика и мраморни елементи няма да попречат на възстановяването на сградата, тъй като комисия е преценила, че не е нужно да бъдат експонирани.

Догодина ще продължи лятната практика на студентите, съобщи още Радостина Енчева.

http://bnr.bg/varna/post/100495742/mramoren-fragment-ot-vek-sled-hrista-otkriha-v-centara-na-balchik-specialisti-ot-istoricheski-muzei
Снимка: static.bnr.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие