Пон, 15- ти Юли
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
На 2 юни прекланяме глава през загиналите за свободна България

На 2 юни прекланяме глава през загиналите за свободна България

Добричлии поднасят цветя на паметника на Христо Ботев

 

Община град Добрич и училище „Христо Ботев” са организаторите на днешното общоградско преклонение, посветено на Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. Граждани и културни дейци на Добрич ще поднесат цветя на паметника на революционера в 11:30 часа.  

Точно в 12 на обяд печално ще вият сирените в цялата страна. Българите ще сведат глави за 2 минути, за да отдадат почитта си към борците за свобода. Още едно събитие е подготвено в Добрич за отбелязването на 138-та годишнина от гибелта на Христо Ботев. В 12.30 ч. в Кино „Икар“ ще се прожектира филмът „Българският Великден 1876“. Кадрите са заснети по време на историческата възстановка на Априлското въстание на местния „46-и пехотен Добрички полк“. Тя се разигра в комплекс „Стария Добрич” навръх Великден и в нея взеха участие повече от 140 души.

По традиция славният подвиг на българските герои се отбелязва на 2 юни, когато е загинал Христо Ботев. Всенародната обич към героите на отечеството се отбелязва като официален празник на календара от 1901 г. Тогава на тържествата на връх Вола присъстват живи четници от Ботевата чета. 
Снимка: fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.netВземи линк:

Коментирайте и Вие