Петък, 19- ти Юли
ГОРЕЩИ НОВИНИ
НА ШАБЛА СТАНА ГОРЕЩО

НА ШАБЛА СТАНА ГОРЕЩО


 

На 4 юни Военновъздушните сили работиха на няколко фронта – течащата морска подготовка на пилотите от авиобази Безмер, Крумово и Долна Митрополия; участието на два Су-25 в тактическото учение „Черно море-2015” на Военноморските сили; връчване на значките „Военен пилот – Втори клас” на младите ни многоцелеви пилоти от интензивната програма за обучение.

Но фокусът падна най-вече върху експерименталните стрелби по морска цел, проведени на зенитен полигон Шабла.


        Подобни стрелби не са провеждани повече от седем години. Тези, освен подновяващи стара традиция, са и първи по рода си за нашата авиация. На тях се изпробваха специално проектирани и изработени във ВВС експериментални мишени.
В миналото за стрелби по морска цел се е използвал стар, потънал в морето кораб в акваторията на полигон Крапец. Тази година екипи от полигоните Шабла и Елена сами изработиха по 2 броя напълно нови, обемни мишени, които са с различни характеристики. Една от целите на тези стрелби бе да се провери поведението и удачността на тези мишени – техните размери, видимост и плавучест.

        Началото на стрелбите дадоха безмерци. Те участваха с два бойни Су-25. Пилотирани от майор Люцканчев и майор Милков, самолетите излитаха от летище Балчик и се отправяха към мишените, разположени в боен курс 20 градуса, на дистанция от по 10 метра една от друга. Много добри атаки, отлични маньоври и реализирани попадения. Всеки от летците изпълни по 4 захода, като стреля последователно с НУРС-ове и авиационни оръдия по предварително зададена цел. Минималната височина за изпълнение на стрелбите беше 200 метра.
Включиха се и крумовци. Подполковник Ангелов, майор Йорданов и майор Тафков с инструктор ген.майор Златев изпробваха и доказаха точността си. Те пилотираха последователно вертолета Ми-17, като всеки направи по 3 захода. Общо бяха изстреляни 48 НУРС-а, а ст.сержант Филипов и капитан Александров изстреляха 400 патрона с картечницата на борда на хеликоптера. Ми-17 изпълняваше стрелбите на минимална височина над море 50 метра.
Въздействието по мишените бе с минимално количество боеприпаси (НУРС-ове и снаряди). Защото целта на тези експериментални стрелби не бе унищожение на мишените, а анализ на тяхното поведение, както и уточняване на параметрите на маньоврите за атака.
За гладкото протичане на стрелбите помощ на Военновъздушните сили оказаха колегите от Гранична полиция и Военномоските сили, които със свои катери изведоха мишените във вода.

        Резултатите тепърва ще се анализират подробно, защото намерението на командването е стрелбата по морска цел да бъде включена като част от ежегодните стрелби на зенитно-ракетни войски в Шабла, които и тази година ще се проведат през месец август. В Шабла-2015 участието си вече потвърди и Словашката република. Република Сърбия също изяви желание.
Снимка: МОВземи линк:

Коментирайте и Вие