Сряда, 19- ти Юни
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
Над 45 милиона ще коства възстановяването на област Добрич от потопа

Над 45 милиона ще коства възстановяването на област Добрич от потопа


 

Областният управител Недко Марчев е изискал от общините да предоставят информация за оценка на щетите от наводненията през месец юни, както и на породените от тях вторични бедствия. Отчетът е наложен с писмо на заместник министър-председателя и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

Целта е да се кандидатства във фонд „Солидарност" на Европейския съюз за получаване на помощ под формата на финансови вноски. В писмото си до областните управители на пострадалите от наводненията райони, вицепремиерът уведомява, че има възможност да се отправи искане до Фонда за солидарност от засегната от бедствие държава-членка не само за „голямо природно бедствие", но и за „регионално природно бедствие", като условието за получаване на помощ за него са „преки щети" над 1,5% от Брутния вътрешен продукт на съответния регион.    

Под тотални „преки щети" се има предвид всички разрушения, нанесени на техническата инфраструктура (вода и отпадни води, транспорт, енергетика, телекомуникации и др.), разходи по временно настаняване на пострадалите, разходи по спасителни и аварийно-възстановителни работи (СНАВР), непосредствена защита на културното наследство, разчистване на засегнатите природни зони, осигуряване на превантивна инфраструктура и други.
 Информацията е предоставена на Областния управител Недко Марчев в срок до 10 юли. Още на следващият ден Недко Марчев е изпратил до Цветлин Йовчев писмо с информация постъпила към момента от общините в областта за необходимите средства на област Добрич за отстраняване на щетите от наводнението в края на миналия месец. Общата сума на този етап възлиза на 45 171 907 лева.

1. Град Добрич - 26 630 000 лв.
2. Добричка - 4 798 000 лв.
3. Генерал Тошево - няма
4. Балчик - 4 025 407 лв.
5. Каварна - 1 843 000 лв.
6. Шабла - 7 419 000 лв.
7. Тервел - 438 000 лв.
8. Крушари - 18 500 лв.
Снимка: pressadaily.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие