Събота, 18- ти Май
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / България
Над 5 млрд.лв.под формата на инвестиции ще влязат до 2020г. в българските общини

Над 5 млрд.лв.под формата на инвестиции ще влязат до 2020г. в българските общини


 


Над 5 млрд. лв. под формата на инвестиции ще влязат в българските общини до 2020 г. за обновяване на инфраструктурата,  подобряване облика на населените места и модерно градско развитие. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова по време на конференция на тема „Българските общини 2020“. 
Министър Павлова апелира кметовете да бъдат „градски мечтатели“, за може да преобразят  още повече градовете и населените места с подкрепата на МРРБ и правителството. „Надям се с проектите, които са подготвени и осигуреното финансиране по тях българските населени места да стават още по-красиви и привлекателни. Искаме млади хора, които в момента са в чужбина да се върнат. Аз съм уверена, че това ще се случи само със съвместни усилия и с подобряване на условията за живеене и развитие“, изтъкна регионалният министър. 
Министър Лиляна Палова подчерта, че МРББ винаги е било министерството на кметовете, което подкрепя общините в политиките за развитие на регионите, благоустрояване и подобряване на инфраструктурата и облика на градовете. „Вярвам, че всяка община е достойна да получи своята награда. Независимо, че в момента сме в условия на започваща предизборна кампания МРРБ и аз като министър ще работя с всеки кмет, независимо от партията, от която ще бъде подкрепен. Ще продължим да работим заедно, както досега“, категорична бе тя. 
Министърът подчерта, че през изминалите 7 години от първия програмен период, инвестициите от 3.5 млрд.лв., които са използвани за подобряване на инфраструктурата, са показали ефекта, смисъла и възможностите, които дават европейските фондове. В новата оперативна програма „Региони в растеж“ кметовете вече няма да са просто бенефициенти, те ще бъдат междинни звена ще работят като партньори с МРРБ”, напомни  министър Павлова на присъстващите кметове. Това е изключително важно за надграждане на проектите за интегриран транспорт, здравна, социална, културна и образователна инфраструктура, добави тя. 
Министър Лиляна Павлова обърна внимание и върху програмите за трансгранично и териториално сътрудничество като припомни, че вчера ЕК одобри и програмата за трансгранично сътрудничество България – Гърция. Така вече работят всички пет програми за трансгранично сътрудничество, които предвиждат инвестиции  в размер на 1 млрд. лева. „Надявам се с кметовете да направим всичко възможно повече от проектите, които ще финансираме, да се реализират в България и ефектът да е видим, с по-голям принос и по-голям обхват на територията на страната”, коментира регионалният министър. Тя уточни, че трябва да се обърне внимание на реформата във водния сектор,която е важно условие за получаване на инвестициите по ОПОС.
 „Кметовете са наши партньори и по Националната програма за енергийна ефективност на българските домове. Надявам се, че доказвайки в края на годината,  че успешно реализираме програмата, която започна с 1 млрд.лв., догодина да получим още 1 млрд.лв. за саниране“, каза министър Павлова.
 
Снимка: www.mrrb.government.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие