Вторник, 25- ти Юни
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
НАП издава персонален код на добричлии, за да следят трудовите си договори

НАП издава персонален код на добричлии, за да следят трудовите си договори

Агенцията заключва заплатите на неизрядните платци на данъци

 

От януари 2014 г. 560 жители на Добричка област са заявили желание пред НАП да получат Персонален идентификационен код (ПИК), с който да следят трудовите си договори. От офиса Националната агенция по приходите в Добрич поясняват, че всеки работник би трябвало да си извади безплатно такъв код, за да проверява, когато поиска върху каква сума се внасят осигурителните му вноски, в кой пенсионен фонд се осигурява и каква е натрупаната сума до момента в партидата по допълнителното, но задължително пенсионно осигуряване.
 
Служителите на ведомството съветват сезонните работници по морето да си извадят такива кодове. В случай, че временно заетите лица констатират някаква нередност в назначенията си и некоректно отношение от страна на работодателите си за заплащане или погасяне на осигуровки могат да сигнализират на горещия телефон за връзка с инспекторите на агенцията 0700 18 700. Предишни статистики на НАП показват, че с контрактите на работниците по морето обикновено се извършват най-сериозните злоупотреби.
 
Получаването на ПИК става бързо и лесно. Само трябва да се подаде заявление по образец, поместен на електронната страница на НАП www.nap.bg. От агенцията предупреждават, че ако кодът бъде изгубен от притежателя си трябва веднага да се спомене това в най-близкия офис на агенцията и да се анулира активността му, за да не се стига до кражба или изтичане на данни.
Междувременно стана ясно, че 15 400 българи дължат на държавата данъци на стойност 5 милиона и половина лева. През последния един месец от НАП са звънили на всички некоректни платци, за да погасят борчовете си. Обажданията обаче давали резултат само в 70% от случаите. Агенцията обяви, че ще започне да запорира заплатите им, докато не декларират приходите си. Това ще се случва до 14 дни след първото позвъняване.
„Заключване” на месечните трудови възнаграждения няма да има, ако лицата започнат да плащат или гарантират, че ще се издължат с внасяне на някакво обезпечение. Планира се до края на годината от НАП да звънят общо 17 пъти на 64 000 длъжници, докато ги склонят да оправят сметките си с държавата.
 
 
Снимка: www.gabrovonews.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие