Събота, 15- ти Юни
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
Назрява проблемът с настаняването на бездомните и тоновете боклук в Добрич

Назрява проблемът с настаняването на бездомните и тоновете боклук в Добрич

Няма достатъчно апартаменти на „Жилфонд”

 

Месеци ще отнеме възстановяването на семействата в Добрич след голямото бедствие, което сполетя града в края на миналата седмица. Опасността от нови наводнения е отминала, а бедственото положение вчера бе отменено, но сега назрява проблемът с недостига на общински жилища за настаняване на бездомните и с тоновете боклуци, които все още не са извозени от дворовете на хората до сметищата.
Добричлии сами почистват къщите си от лепкавата тиня. Чудят се кое е е по-страшно – потопът или наслоената кал по мебелите, стените и подовете на домовете им. На този етап общината може да предостави само 24 апартамента от имотите на „Жилфонд”. Готови за нанасяне са само 12 от тях.

Една част от хората, чиито жилища са понесли големи щети няма да могат да се възползват от еднократната помощ в размер на 325 лева, осигурена от Социалното министерство, защото настоящият им адрес се различава от вписания в личните им карти. Семействата са отчаяни, че ще са им нужни години, за да изкарат пари и да се обзаведат с нови мебели и уреди. Струва им се невъзможно да започнат живота си отначало, защото голяма част от тях са безработни.

От „Жилфонд” успокояват новите наематели, че никой няма да ги задължи да изплатят старите задължения като наеми и данъци, натрупани от предишни обитатели. Дружеството уточнява, че дори да си направят ремонт това по никакъв начин няма да намали месечните им задължения за ползване на апартаментите.
Снимка: www.cross.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие