Събота, 15- ти Юни
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Нови градежи на заменените земи

Нови градежи на заменените земи

Красимир Гергов мераклия да вдигне мегакомплекс край Балчик в нарушение на екологичните закони

 

Европейската комисия категорично определи (след повече от три години разследване) като нерегламентирана държавна помощ цените, по които избрани "заменкаджии" придобиха земи от горския фонд. И недвусмислено постанови да върнат в държавния бюджет парите от разликата до пазарната им стойност. Това стана през септември миналата година. Новите им собственици обаче не престават енергично да организират застрояването и продажбата на застроеното върху безценните, но придобити повече от изгодно терени.

И често - в нарушение на екологичните закони. Скандалът около намерението за застрояване на Карадере затихна бързо. Сега дойде ред на друго, още по-скандално решение - на общинския съвет в Балчик, прието в началото на месеца. С него общинарите дадоха принципното си съгласие да бъде реализирано инвестиционното предложение на "Тесса Уинд Голф Клуб" АД и "Сий Уинд Голф Клуб" АД за изграждане на "Ваканционно селище "Момчил Голф и голф игрище". Комплексът ще се разпростре на площ 1472.77 дка в землището на крайморския град. За тази цел ще бъдат променени устройствените планове на общината, което ще даде зелена светлина на бъдещия градеж. Мераците на инвеститорите обаче разгневиха тукашната общественост. Категорично се обяви против проекта и гражданското сдружение на Коалиция "За да остане природа в България".

Инвеститорите предвиждат

мегакомплексът да се разположи на платото над Балчик

Той включва освен поредното (четвърто у нас) голф игрище, така и "забележителни" по обем "съпътстващи"  градежи. Иде реч за строителството на близо 700 ваканционни жилища, на луксозен шестетажен хотел, на винарна, на търговска зона и площадка за хеликоптер. Природозащитниците на свой ред посочиха сериозната опасност за природата и за местообитанията на голям брой и по вид мигриращи и гнездящи птици, както и риска от финансови загуби за страната ни от глоби поради неспазване на европейското природозащитно законодателство. А ще ни санкционират защото предвиденият за застрояване терен попада в защитената зона "Балчик", предназначена да опазва дивите птици от екомрежата "Натура 2000", твърдят еколозите. Според жителите, а и специалисти от района - ако този проект бъде реализиран, има опасност да се активизират свлачищни процеси, които са характерни за тези терени. Местни активисти незабавно сформираха гражданска група за противопоставяне на
поредния мегаломански проект по Черноморието.

Тяхното становище ще бъде внесено (в определените за това законни срокове) в общината, а в момента в района продължава набирането на подписка срещу тези инвестиционни намерения.

Опасенията за унищожението на екосистемата, за замърсяването на водите и за почвената ерозия са потвърдени и от становището на експертите на няколко екологични организации. Коалиция "За да остане природа в България" посочва, че предвиденото застрояване категорично не съответства на плана и с целите за създаване на защитената територия "Натура 2000", тъй като предстои земята да бъде изорана и да се ползват химикали за поддръжка на голф терените. Според еколозите, ако този проект се реализира, ще бъде нарушена не само европейската директива за птиците, но може да се очаква и "значително отрицателно въздействие и върху съседните територии. Има заплаха от фрагментация на местообитанията, от деградация на съобществата и създаване на изолационни бариери", се казва в становището на организацията. Разразилият се скандал принуди кмета на Балчик Николай Ангелов да започне с обясненията. Според него процедурите по инвестиционното предложение започват едва сега и той щял лично да следи за стриктното спазване на закона. Според него тревогите на гражданите може и да са основателни, но той не бил човекът, който може да дава становища по тези въпроси. За това си имало институции. Така той на практика прехвърли топката към Министерството на околната среда и водите. Което реагира почти светкавично: вече имало сформирана група от екоинспектори, които ще се заемат с проучването на проекта за голф игрището край Балчик, и без обстоен анализ няма как да бъде дадена положителна оценка за въздействие на околната среда, обеща още в началото на седмицата заместник-министър Бойко Малинов. А

решение няма да бъде взето

докато не бъде проведено и обществено обсъждане на проекта, категорични са служителите на ековедомството. Кой всъщност е инвеститорът? Акционерното дружество "Тесса уинд голф клуб", според последните данни от търговския регистър, е с капитал от 890 000 лв., разпределен в 8900 бр. винкулирани поименни акции от по 100 лева. От тях по 4450 притежават медийният бос Красимир Гергов и "Тесса Енерджи" ООД, собственост на Александър Щерев (4850 дяла), и Илияна Угринова (150 дяла). От учредителния договор на дружеството (от декември 2007-а) става ясно, че при създаването му разпределението на акциите е било друго. Тогава в активите му

под формата на непарична вноска

е вкаран имот със статут на ..."пасище", собственост  на "Тесса Енерджи" ООД,  с площ от 350.454 дка, които по онова време са представлявали 95% от капитала му (3515 акции). А само 5% са били, собственост на Гергов срещу реално внесени 18 500 лв. за 185 акции. Едва след увеличението на капитала на дружеството Гергов е станал равноправен съдружник, какъвто е и днес. В него влиза и нов акционер - дружеството с ограничена отговорност "Финлаб", ръководено от Владимир Брусарски. Самото то е с капитал  5 хил. лв. и в него собствеността е разпределена между Гергов (с 1200 дяла) и "Гео Адвайзърс България" ЕООД с (3800 дяла). Едноличното дружество пък, което е с капитал от  23 040 000 лв., е изцяло притежание на регистрираното в Кипър дружество "Гео Адвайзърс Сайпръс" и се управлява от Георги Тренчев.

Вторият голям инвеститор в проекта е "Сии уинд голф клуб" АД. То също е учредено през 2007 година. Според учредителния му акт, регистриран в Търговския регистър, капиталът му е 260 хил. лв., разпределен в 2600 акции по 10 лева. Негови собственици са социолозите Андрей Райчев (325 акции), Кънчо Стойчев  (325 акции), Красимир Гергов (650 акции) и "Тесса голф" ЕООД (24 700 акции), собственост на вече споменатия Александър Щерев от "Тесса Енерджи" ООД. И тук Щерев влиза в акционерното дружество чрез апорт на две пасища - първото с площ 508 476 кв. м и второто с площ от 587 371 кв. м, а съдружниците му си купуват акциите си с плащане в кеш.

Всички тези имоти са придобити чрез сделки за замени, за които, както бе казано в началото, страната ни може да бъде осъдена в Люксембург. Всъщност придобиването на земи за голф клубовете на Гергов по този начин е

негова "запазена" марка

Той получи чрез замяна и 282 дка гора край Каварна, срещу които предостави като обезщетение различни терени по кьошетата на държавата. Той изгради друго свое голф игрище -  „Тракийски скали" край каварненското село Божурец - до самия морски бряг, в съсобственост с небезизвестния бизнесмен Георг Цветански. И в този случай става дума за гори и пасища, чийто статут бързо бе променен, не без активното съдействие на плеяда управляващи - като се тръгне от бившия началник на горите Стефан Юруков (от БСП) и се стигне до услужливи кметове, респектирани от влиянието на бъдещите инвеститори по върховете на държавата.

В тази връзка не можем да не припомним и още нещо. Преди години, когато еколозите се опитваха да изчислят щетите от тези замени, те обявиха, че само от "заменката" на Гергов в Балчик България е загубила над 4 млн. лв., тъй като държавната земя край морския бряг беше оценена по "рекордните" 8-10 лв. за квадратен метър.

Ако сега за пореден път Гергов намери път към сърцата на управляващите и получи разрешение за изграждането на новия голф комплекс в защитените от "Натура 2000" зони, нищо чудно към тази сума да се прибавят и нови санкции от Европа. Този път за нарушаването на природозащитното законодателство, прогнозират еколозите. Тук идва ред да си спомним и едно определение на социолога и политически ментор Кънчо Стойчев, който по времето на предишния кабинет на Бойко Борисов каза "всички в политиката са маскари, но от ГЕРБ са мафия". Да се чуди човек къде точно слага сам себе си?

http://www.banker.bg/upravlenie-i-biznes/read/novi-gradeji-na-zamenenite-zemi
Снимка: cdn1.banker.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие