Пон, 24- ти Февруари
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
„Някой чувал ли е за…” Светла Василева от Добрич? (снимки+видео)

„Някой чувал ли е за…” Светла Василева от Добрич? (снимки+видео)


 

Известната писателка, певица и актриса Ваня Щерева разтърси социалната мрежа Facebook и самосъзнанието на българина с един изключително важен въпрос – „Някой чувал ли е за...”. В писмо до списание „Мениджър” озаглавено Българите, успели в чужбина - някой чувал ли е за...”, ексцентричната и многостранно развита личност оплаква живи всички мъже и жени, които са излизали на световните сцени и са обичани в чужбина, но никой не е чувал за съществуването им в България. Родината за тях се оказва мащеха. Щерева започва писмото си така:

„На 30 ноември едно българско момиче стъпи за пръв път на наша сцена – за малко, като гост изпълнител на Васко Василев. Направи го заради приятел. Тя се казва Светла Василева, родена е в Добрич, работи на сцените на оперните театри в Италия, Франция, Германия, Кралската Опера в Лондон, Операта в Сидни, Австралия и Япония. Пее с Пласидо Доминго и Андреа Бочели, има записи с тях, те я канят редовно за съвместна работа, а тук никой не я кани. Тук никой не я познава. Защо?”
В медията рижавата изпълнителка с душа на дете и боен дух като на лъвица споделя възмущението си от... медиите. Пита „Защо медиите ни бълват новини за Анджелина Джоли, Парис Хилтън и не ми се изброява още за кого – знаем кога са родили, колко деца са осиновили, с кого спят, с кого са се разделили, всичко им знаем. А не искат да напишат за българите, които успяват някъде из големия свят в най-различни области?”

Да, струва си да прочетете този текст. Той обикаля из Facebook и търси разбиране и преоткриване на ценностите. Може би Щерева просто е поредната популярна личност у нас, която се чуди защо толкова силно се привързваме към чуждото, а нашето си го гоним, плюем и отричаме. И наистина какво знаем за Светла Василева, освен, че научихме, че е от Добрич?!

Светла Василева е любимото сопрано на Андреа Бочели и Пласидо Доминго. Пяла е в дует с тях арии на Пучини, Масне и Верди. С единия от тримата тенори, който ще дойде скоро в България е записала дуета „Палячо”. Пее за публиката в Англия, Япония, Австралия, Америка и Париж. У нас не е пяла. Затова и никой не е чувал за невероятния й талант. Тя се качи на българска сцена в НДК едва миналата есен по време на турнето на Васко Василев. Но когато големият цигулар пристигна в родния град на Светла тя вече беше в Обединеното кралство. Защото там я ценят повече!

Била на 4-годишна възраст, когато учителката й по музика казала на родителите й, че детето е надарено с глас, който може да я направи голяма звезда, но не в хора в Добрич, а в големите оперни зали из мегаполисите по света. След начална подготовка в родния си град се отправя към варненската музикална школа. Там дразни съучениците си неистово, защото се скъсва да пее от душа и сърце и то с пълно гърло. После обаче търси късмета си в София. И не щеш ли я скъсват на приемния изпит в академията. Като причина й посочват, че не е ходила на уроци при тамошните преподаватели.
Заради нуждата да прави нещо и да се издържа сама става учителка в село край Добрич. Скоро обаче усеща, че не я свърта на едно място и не може да се задоволи с това „съществуване”. Връща се в София, посещава всички възможни уроци и консултации и доказва на преподавателите, че мястото й е именно там – сред големите. Завършва академията и заминава за Ботуша. Там отива на няколко прослушвания и веднага й дават стипендия. Че кой иска да изпусне златното момиче с красивия глас от Добрич?! Нейният дебют е през 1998 г. на оперната сцена във Вашингтон. В последния момент я канят да замести болната титулярка в ролята на Адина в „Любовен елексир“ от Доницети. Прожекторите светват към лицето й и Василева предизвиква възторга на публиката и на критиката. Музикалните авторитети я обявяват за „ чудо ”. И късметът й се усмихва. Започва да прави кариера с невероятно мекия си глас.

Днес се определя като българката с италианско гражданство и дом във Франция. Никога не е крила, че е от Добрич. За града казва "Голяма равнина, като ти се ширне погледът - край няма!". Обича да казва, че не училището, а сцената й е дала най-голямото образование за живота. И докато тя покорява сърцата на зрителите и слушателите си по широкия свят, ние в България не можем да кажем, че се гордеем с успехите й. Защото не я познаваме!  


Видео:Снимка: dartsnews.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие