Неделя, 26- ти Май
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / България
Общините искат данък „нива”, който те да определят

Общините искат данък „нива”, който те да определят


 

Да се въведе нов данък – върху земеделската земя, като всяка община сама решава дали да го налага, или не. За това настоя вчера пред народните представители председателят на НСОРБ Тодор Попов на дискусия в парламента.

„Ако аз съм собственик на 100 кв.м апартамент, плащам за него 50 лв. или 100 лв. данък недвижимо имущество, а същевременно, ако притежавам 2000 дка земеделска земя, от която генерирам рента или някакъв друг доход, не плащам нито лев”, аргументира той с нагледен пример необходимостта от въвеждане на новия налог, пише „Монитор”. Попов побърза да изтъкне още, че с прехвърлянето на  топката по места за решението дали да се събира такъв данък „нива”, депутатите нямало да излязат лошите пред гражданите.

Наред с идеята си за нов налог, от НСОРБ настояха за пореден път част от данъка върху доходите на физическите лица да отива директно в местната хазна, вместо в централния бюджет. Кметовете мотивираха и двете мерки с нуждата от инструменти, с които да закърпят тежкото си финансово положение, което можело да доведе до скорошни фалити. „Ако не се направят промени, след 1 година общините приключваме мача. Не можем да издържим”, предупреди Попов депутатите. И попита риторично какво ще се случи, ако поради липсата на средства се спрат някои от публичните услуги по места, като например да се затворят училища и детски градини или се въведе режим на тока.

Предложенията на местната власт за данъчни промени ще бъдат изпратени и в Министерството на финансите.

http://nesw.bpost.bg/article/33244
Снимка: nesw.bpost.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие