Петък, 19- ти Юли
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / България
Общините си правят Взаимоспомагателна каса за бедствия

Общините си правят Взаимоспомагателна каса за бедствия


 

Взаимоспомагателна каса на общините ще помага на кметовете още в деня, в който обявят бедствено положение.Това съобщи във Варна Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в РБългария / НСОРБ/.

В момента се създава общински фонд "Солидарност", като 70 от 265-те общини вече са дали съгласие да членуват в него.Но условието е да има решение на Общинските съвети, като срокът да се заяви членство, е до края на март, посочи Чавдарова. Минималната еднократна вноска за участие е 1300 лева, а минималната годишна е 300 лева. Всеки местен парламент ще гласува и ще реши размера на вноската на всяка община според възможностите й.

Кмет на населено място щом обяви бедствено положение, още в същия ден само срещу един формуляр получава пари за спасителни дейности- при това до троен размер на вноската на общината, обясни схемата Чавдарова. Фондът ще работи и ще се управлява на принципа на Взаимоспогателна каса. Вече има желание от донори, като например от японски неправителствени организации.Тяхното условие е парите да се контролират и управляват честно, каза шефката на НСОРБ.

В бюджетите си за 2015 г общините масово са заложили пари за превенция срещу бедствия и аварии, за да намалят първопричините за тях, ппосочи Чавдарова. Местна власт бие тревога, че общините нямат инвестиционен ресурс , за да посрещнат очакванията на гражданите си. Всички пари отиват за съфинансиране на проектите от първия програмен период.Дори и да се отворят някои мерки през 2015 г няма как да дойдат все още европари за инвестиции.От началото на февруари влезе забраната за теглене на кредити, а и в годината преди изборите никой няма да вдигне местните данъци и такси, за да се увеличи ресурсът, коментира Чавдарова.Финансовите корекции висят като дамоклиев меч с натрупани милиони за сметка на общините, които не са виновни за несъответствие на българското с европейското законодателство, а трябва да плащат.Някои от тях са на ръба на фалита, коментира Чавдарова.

http://www.kmeta.bg/obshtinite-si-pravqt-vzaimospomagatelna-kasa-za-bedstviq-42905.html

Вземи линк:

Коментирайте и Вие