Пон, 15- ти Юли
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Опасно е летуването на пет от най-посещаваните плажове в Добруджа

Опасно е летуването на пет от най-посещаваните плажове в Добруджа

Цонко Цонев: Три правителства не се заинтересуваха от развитието на туризма

 

Няма кандидат-спасители за пет от най-посещаваните плажове по Добруджанското Черноморие и това ги прави потенциално опасни за възникване на фатални инциденти. Крайбрежието на Шабленската тузла, къмпинг "Добруджа", "Голям плаж" край курорта "Русалка", централната част на плаж "Каварна", "Фиш-фиш - нов" край Балчик остават без спасители и без концесионери, информира БТА.

Местата са част от 16-те безстопанствени ивици, които обаче се посещават от много летовници. Срокът за подаване на оферти за изпълнение на обявената обществена поръчка от 62 000 лева вече е изтекъл, но ентусиасти, които да се заемат с развитието на някой от плажовете така и не са се появили, констатират от Областната администрация в Добрич. Институцията възнамерява да започне преговори с избран изпълнител, за да се осигурят спасители поне за най-активните летни месеци като юли и август.
Отговорността за намиране на спасители се пада на Областна администрация. Някои от останалите плажове от общо 35 из цяла Добруджа са отдадени на концесия от Министерството на регионалното развитие.

За трета поредна година централният плаж в Каварна ще остане без концесионер, а общинското дружество „Каварна” ЕООД ще трябва да се заеме с обезопасяването и почистването му, въпреки че това не е задължение на местната градска власт. Миналата година дружеството инвестирало 10 000 лева за поддръжката на плажа. Това съобщи пред Радио „Фокус” кметът на рок столицата Цонко Цонев. По думите му на политическата сцена у нас са се изредили 3 правителства, които не са проявили интерес към развитието на туризма. Градоначалникът пояснява, че всяка година на централния плаж отмарят 100 000 души, като по време на рок феста има най-много хора на него, защото опъват палатки и нощуват там. Държавата обещала да отпусне пари за спасители, но това така и не се случило. Според кмета на Каварна централният плаж се посещава предимно от местното население, което няма финансова възможност да почива другаде и предвид този факт отношението на управляващите е безобразно.

Цонко Цонев признава, че се е наслушал на обещанията на министри и вицепремиери за облекчаване на процедурите за отдаване на плажовете на концесия и вече не вярва на нито една дума. „И аз питам – до кога ще го правим това нещо, до кога ще вършим работата на държавата, до кога ще вършим работата на регионалното министерство? Пращаме писма, предупреждаваме. Ако искаме да имаме наистина туризъм, не може година за година общината да го поддържа и никой да не инвестира в плажа”, категоричен е кметът.
Снимка: www.cross.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие