Пон, 17- ти Юни
ГОРЕЩИ НОВИНИ
От февруари започват проучванията за газ до Шабла

От февруари започват проучванията за газ до Шабла


 

От февруари ще започне същинското проучване в газовото находище "Хан Аспарух" до Шабла. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на енергийна конференция с участието на еврокомисаря по енергетиката Марош Шефчович, която бе предавана на живо по Канал 3. До този период, според него, трябва да бъде изградена и основната платформа за сондажните проучвания. Договорката е била направена между министър-председателят и представители на Тотал, Репсол и ОМВ.

Другата новина, която той съобщи бе за причините интерконекторната връзка с Румъния да не тръгне. А именно, че инфраструктурата, която лежи по дъното на Дунав е разрушена, заради високото налягане на водата и трябва да бъде изградена наново. Очакванията на Борисов са в неделя да се сформира стабилно гръцко правителство, за да се подновят и разговорите с Атина за изграждането на газовата връзка с южната ни съседка. 

Отговорът на премиера бе провокиран от изказаното учудване на еврокомисаря Шефчович по време на срещата му с депутатите от енергийната комисия в Народното събрание, която се проведе минути преди форума. "Шефчович повдигна темата, че донякъде изоставаме с интерконекторите България-Гърция, България-Турция и България-Румъния. Той е изключително озадачен от това. По тази причина ще проведе среща с вицепремиера Томислав Дончев за това как тези връзки могат да се ускорят. Шефчович смята, че трябва да ускорим тези интерконектори, за да може да се получава газ и в двете посоки”, заяви председателят на Комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Светлин Танчев, който взе участие в разговорите.

http://kanal3.bg/news/bulgaria/economy/15474-Ot-fevruari-zapochvat-prouchvaniyata-za-gaz-do-Shabla
Снимка: viaranews.comВземи линк:

Коментирайте и Вие