Сряда, 19- ти Юни
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / България
Писмо относно промяна на режима на третиране на ДДС по водните проекти

Писмо относно промяна на режима на третиране на ДДС по водните проекти


 

По повод писмо 08-00-4065/21.11.2014 г. на Главния директор на ГД "ОПОС" на МОСВ относно промяна на режима на третиране на ДДС по водните проекти, НСОРБ постави на вниманието на министъра на околната среда и водите следните важни въпроси с настояване за бързо решение:

1.Необходимо е трайно решение чрез Закона за държания бюджет на РБ за 2015 г. за съ-финансиране на общините в частта на разходите за ДДС (по аналогия с ПРСР). Алтернативата, при която общината би разплатила със собствен или привлечен ресурс, подлежащ впоследствие на възстановяване като данъчен кредит, поставя допълнителни и напълно излишни рискове:

 

за по-голямата част от бенефициентите разходите за ДДС са непосилни спрямо бюджетите им; поради тази причина тези общини нямат достъп и до финансиране от дълговия пазар;
повишава се нивото на задлъжнялост в общините, което вече е близо до допустимото по Закона за общинския дълг;
повишава се цената за поет по проекти дълг от ФЛАГ и други кредитни институции, поради разсрочване на графика на погашенията в частта на разходите за ДДС;
удължава се срокът за изпълнение на проектите;

 

2.Настояваме за бърза процедура за преизчисляване на наложените финансови корекции, съобразена с изключването на ДДС от стойността на проектите.

Ще очакваме отговорите на МОСВ по най-важните от поставените въпроси на 4 декември по време на форума „Опазването на околната среда – обща грижа на държавата и общините”, провеждан в рамките на Годишната конференция на НСОРБ.
Снимка: encrypted-tbn0.gstatic.comВземи линк:

Коментирайте и Вие