Четв, 30- ти Май
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Почетни роми и интегрирани българи на ромския празник в Каварна

Почетни роми и интегрирани българи на ромския празник в Каварна


 

Актьорът Влади Въргала и журналистът Васил Иванов днес бяха удостоени с приза „почетен ром” на ромския квартал в Каварна. Отличието се връчва традиционно вече осма година по случай Международния ден на ромите за принос в развитието на етническата толерантност.
Влади Въргала излезе преобразен като типичен ром в черен костюм, бели обувки и розово бомбе, с посланието, че за него няма разлика в цвета на кожата и вероизповеданието, защото „Ти си просто човек, а къде ще живееш и как ще живееш това е личен избор“. В ролята на почетен ром, Въргала поздрави всички хора по света с думи на ромски: „Одевел те дел туменге зурлите тай бахталипе!" („Господ да ви дава здраве и щастие").
Васил Иванов пък даде за пример ромския квартал "Хаджи Димитър" с хубавите си къщи и асфалтирани улици.
За празника ромите бяха поздравени от кмета на общината Цонко Цонев, който ги зарадва с новината, че ще осигури нови работни места, тъй като предстои този месец да заработи фабриката за рапани, която се намира в квартала. С усмивка Цонев допълни, че се надява някой ден и той да бъде удостоен с приза „почетен ром“.
Ромския квартал в Каварна, прочут още като „Бевърли хилс“, отдавна е известно, че няма проблем с интеграцията на ромите. Основата на тази интеграция е, че общината успява да осигури добри условия за живот на всички нейни жители и така различните етноси сами се интегрират
Празникът в Каварна започна с концерт на възпитаници на детски градини и училища от общината. В програмата се включиха още гости от Тутракан. А специално за Международният ден на ромите оркестър „Тракия” и Иво Папазов – Ибряма поздравиха всички празнуващи.

Снимка: www.kavarna.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие