Сряда, 19- ти Юни
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Поредни опити за измама от лица, които се представят за служители на ЕНЕРГО-ПРО

Поредни опити за измама от лица, които се представят за служители на ЕНЕРГО-ПРО


 

Сигнали за поредни опити на измама постъпиха в Телефонния център на ЕНЕРГО-ПРО. Неизвестни лица се представят за служители на електроенергийното дружество и подвеждат хората да предоставят своите лични данни или пари за различни услуги, алармират граждани. През последните месеци   подобни сигнали постъпват в компанията почти всяка седмица, а измамниците стават все по-изобретателни.

За щастие в повечето случаи тези опити са неуспешни, защото гражданите се обаждат в телефонният център на ЕНЕРГО-ПРО и разбират, че е направен опит да бъдат подведени. Схемите са различни, но се свеждат до няколко основни типа – обаждане от скрит номер, при което неизвестни лица се представят за служители на ЕНЕРГО-ПРО и убеждават хората да заплатят сметката си за електроенергия в брой на адреса или да предоставят лични данни. Другият използван подход е да обяснят на клиенти на дружеството, че се налага да посетят Център за обслужване на клиенти, като измислят различни причини - проблем с партидата, с електромера, за подписване на договор, за подаване на заявление и др. През това време звънят на останалия сам вкъщи член на семейството и по познатата вече схема за телефонни измами казват, че неговият близък е пострадал при инцидент. Иска се определена сума пари за лечение, или за  „уреждане на нещата“. Жертви на тази схема стават предимно възрастни хора.

За да предпази своите клиенти, ЕНЕРГО-ПРО напомня, че телефонният номер за клиенти е 0700 1 61 61. При позвъняване от страна на компанията, този номер се визуализира на дисплея на апарата. Така клиентът може да е спокоен, че обаждането e от ЕНЕРГО-ПРО.  Служителите на дружеството, които посещават даден адрес, са облечени в работно облекло, на което има лого на компанията и се легитимират със служебни карти.

Отново бихме искали да обърнем внимание, че ЕНЕРГО-ПРО не изпраща служители по домовете на клиентите си, за да събират дължими суми за консумирана електрическа енергия или допълнителни услуги. Сметки за електроенергия в брой се заплащат само на касите на ЕНЕРГО-ПРО, на Български пощи, Информационно обслужване или EasyPay. След извършване на плащането, то се регистрира в системата на компанията и на клиента задължително се издава съответния платежен документ. Допълнителните услуги, които ЕНЕРГО-ПРО предлага, могат да се заплатят единствено в Центровете за обслужване на клиенти.

Обаждания, при които неизвестни лица се представят за служители на ЕНЕРГО-ПРО и искат личните данни на хората или пари, са опит за измама. Съветваме нашите клиенти, да не дават каквато и да е лична информация или пари на непознати и ако получат неочаквани обаждания или имат съмнения относно легитимността на служителите, които посещават техния адрес, да се обадят на 0700 1 61 61 и да сигнализират органите на реда.

 
Снимка: www.cross.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие