Сряда, 29- ти Май
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
Порталът на българските общини Kmeta.bg номинира кмета на Добрич Детелина Николова  в Конкурса "Кмет на месеца"

Порталът на българските общини Kmeta.bg номинира кмета на Добрич Детелина Николова в Конкурса "Кмет на месеца"

Когато общината коректно се грижи за всички, се получава синхрон между усилия и победи, заяви кметът на Добрич

 

Порталът на българските общини Kmeta.bg номинира кмета на Добрич Детелина Николова  в Конкурса "Кмет на месеца" заради осигуряването на безвъзмездно ползване на тренировъчна база на 23 спортни клуба в града. Община Добрич е един от примерите за насърчаване  и развиване на много видове спорт и осигуряване на дори условия за спортуване на гражданите.

- 1. Г-жо Николова, как оценявате номинацията си в конкурса "Кмет на месеца" с тема "Поддържане и развитие на спорта в града"?

- Спортът няма държавни граници и аз съм радостна, че съм номинирана точно по тази тема. Добричлии са с развита спортна култура и заслужават техният град да бъде сред градовете със значим спортен живот. Ние като община полагаме много усилия да поддържаме добро спортно ниво и резултатите никога не закъсняват. Всяка година нашите спортисти завoюват призови места на национални и международни спортни форуми и това е категорично доказателство за постоянството, стремежа и удовлетворението ни при организиране на спортната програма на общината.

- 2. Добрич е общината, която предоставя безвъзмездно ползване на спортна база на 23 клуба за тренировки и състезания. През какви трудности преминахте, за да го постигнете? Кои институции ви подкрепиха?

- Така е. Ние сме една от малкото общини, която предоставя безвъзмездно ползването на спортна база на 23 клуба за тренировки и състезания. Нашите клубове получават и общинско финансиране, за да могат да подготвят своите състезатели и те да се представят в различни турнири и състезания. Аз лично съм се срещала с всеки един от клубовете и съм изслушвала проблемите. Проблемите не са малко от гледна точка на необходимото финансиране и Ви уверявам, че понякога между самите клубове има недоразумения и конкуренция, свързана с отпуснатите средства. Открито мога да заявя, че наложихме единна система и правила за финансиране, с което успяхме да постигнем между всички клубове дух на съгласие. Това е необходимо и важно, за да могат самите състезатели да бъдат спокойни, да дават всичко от себе си на арената или ринга и да постигат отлични резултати. Като кмет залагам на точните и коректни отношения между клубовете и те ме подкрепят в идеята ми всички спортове на територията на Добрич да бъдат равнопоставени. Не бива да се толерира определен спорт за сметка на друг. Добричките състезатели са еднакво добри и във волейбола, и в хандбала, в колоезденето. Залагаме и на спортните танци, на леката атлетика, на художествената гимнастика, шахмата, бриджа. Всеки един спорт в Община Добрич си има своето място и не остава пренебрегнат. Всяка година излъчваме най-добрия спортист и клуб на Добрич и винаги отделяме финансови средства, за да го подпомогнем да продължи да се изявява победно. Нашият град вече трета година е домакин на държавни първенства по лека атлетика за всички възрасти в закритата зала "Добротица". Затова съм радостна, че Добрич попада в достойната спортна стълбица на България и тази номинация ще зарадва моите съграждани и всички почитатели на спортното майсторство.

- 3. Кои спортове са най-добре развити в общината?

- Вече споделих, че в нашата община спортовете са равнопоставени, но имаме дългогодишни традиции във футбола, волейбола, хандбала, вдигане на тежести, бокса, художествената гимнастика, шахмата, карате. Мисля, че когато общината коректно се грижи за всички, се получава синхрон между усилия и победи.

- 4. Какви са следващите проекти, свързани с поддържането на спорта в Добрич?

- Подготвили сме работни проекти, свързани с енергийната ефективност на спортните зали като сгради, тъй като вече сме осъществили редица реконструкции. Продължаваме напред. Последното предизвикателство, е изграждането на скейт парк в близост до езерото в Градски парк "Свети Георги". Идеята е освен свободно, да се ползва и за различни мероприятия - състезания и турнири. В процеса на работа установихме, че скейт парка в Добрич е уникален за страната, защото в нито един град няма цялостен комплекс от съоръжения, а само различни модули. Амбициозната идея на Община Добрич е чрез следващ проект площадката на скейт парка да бъде визуално оформена с 3D рисунки. Предвиждаме да изградим ново тренировъчно игрище на открито, фитнес площадки в кварталите, велоалеи. Амбицията ни е Добрич да е домакин на все повече национални и международни турнири и състезания.

- 5. Какъв е вашият съвет към останалите градоначалници, които желаят да подобрят спортната база в града?

- Да бъдат отговорни и непримирими, когато става въпрос за спорта и здравето на хората. Да вярват и знаят, че с много усилия и труд и с лична анагжираност могат да променят много съдби и да помогнат на много спортисти да изявят своя талант и да прославят своя град. Няма непостижими цели, има много работа, която с необходимата воля и енергия дава положителни резултати.

- 6. Какви видове спорт харесвате?

- Като ученичка тренирах туристическо ориентиране и конен спорт. На по - късен етап стрелба с пистолет. Печелила съм състезания, самата стрелба ме вдъхновява, тя ми носи силни емоции. Аз съм борбена личност и не се отказвам лесно. Стрелбата е начин да провериш себе си, да докажеш, че животът е борба. Може би не случайно съм зодия "Стрелец" и вярвам, че мога. Вярвам, че спортът е начин на живот и убеждение за личностно развитие.

Източник: kmeta.bg
Снимка: image.cdn.kmeta.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие