Събота, 18- ти Май
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
Поръчки за 1.4 млрд. лв. ударно пуснати преди новите правила

Поръчки за 1.4 млрд. лв. ударно пуснати преди новите правила

Само десетте най-големи търга са за над 300 млн. лв. Първенството се държи от болница "Пирогов" с поръчка за над 63 млн. лв. за доставка на консумативи. Следва водният цикъл на община Добрич за близо 62 млн. лв. Този проект се изпълнява с европейски средства. Той е от миналия програмен период и документацията за провеждането на процедурата е подготвена от консултант, за което вече са платени средства. За това е обявена и поръчката за разширяване на пречиствателната станция за отпадни води в града за близо 28 млн. лв.

 

Рекордните над хиляда обществени поръчки за около1.4 млрд. лева са обявени за една седмица преди влизането в сила на новия Закон за обществените поръчки (ЗОП), който е съобразен с европейската директива в сектора, съобщи "Капитал Daily".

Пуснатите търгове са между пет и десет пъти повече от обичайните за една седмица. Възможните обяснения са две.

Едното е, че се бърза, защото процедурите са отдавна подготвени, за някои от тях е плащано на консултанти и пускането на поръчки по новите правила означава нови разходи за администрацията и съответно данъкоплатците.

Другото е подозрението, че се прави последен опит за прилагане на старите трикове с нагласени обществени поръчки. Индиректно за проблема призна премиерът Бойко Борисов, по чието нареждане масово бяха прекратени търгове от февруари. Част от спрените от него  поръчки са пуснати отново с козметични промени по стария закон. Това е валидно за всички прекратени процедури във Варна, няколко в София, една в Бургас.

Случаят не е прецедент - нещо подобно се случи и преди две години, когато правителството на Пламен Орешарски прие няколко доста съществени промени в закона. Най-голямата промяна беше поддържането на електронни досиета на поръчките, които съдържат цялата информация - от обявлението, през протоколите на тръжните комисии, до информация за извършените плащания по договорите. Дори и тогава обаче броят на обявленията не достигна рекордния обем от миналата седмица.

Поръчките

Министерства, държавни агенции, общини, болници и дружества за публични услуги са пуснали обществени поръчки по стария закон. Ако не го бяха направили, трябваше да пренаписват и съгласуват документацията наново, а изпълнението ще се отложи и във времето.

Най-много са поръчките на доставка на лекарства и медицински консумативи. Следват тези за безплатното саниране, за инфраструктура, както и процедури на Министерство на отбраната и дружества от енергийния сектор.

Само десетте най-големи търга са за над 300 млн. лв. Първенството се държи от болница "Пирогов" с поръчка за над 63 млн. лв. за доставка на консумативи.

Следва водният цикъл на община Добрич за близо 62 млн. лв. Този проект се изпълнява с европейски средства. Той е от миналия програмен период и документацията за провеждането на процедурата е подготвена от консултант, за което вече са платени средства. За това е обявена и поръчката за разширяване на пречиствателната станция за отпадни води в града за близо 28 млн. лв.

Министерството на отбраната е пуснало поръчката за доставка на 10 броя двигатели на самолетите МиГ-29 за 30 млн. лв.

Защо бързането е проблем

Преди две години в опит да си спестят пренаписване на документацията общини и ведомства откриха процедури, за които нямаше осигурено финансиране - например за магистралата София - Калотина и др. Някои от стотиците изсипани набързо поръчки пък бяха със силно ограничителни условия или прекалено детайлни описания - най-вече тези за доставка на автомобили, офис техника, за избор на мобилен оператор, фирма за охрана и др. Няма никаква гаранция, че сега няма повторение на вече изпробваното, пише "Капитал Daily".

Вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев нееднократно е коментирал, че какъвто и Закон за обществените поръчки бъде написан, ако има желаещи да го нарушат, нищо не може да ги спре.

http://www.mediapool.bg/porachki-za-14-mlrd-lv-udarno-pusnati-predi-novite-pravila-news248219.html
Снимка: www.mediapool.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие