Вторник, 25- ти Юни
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
Пострадалите от наводненията добричлии: Къде са парите от даренията?

Пострадалите от наводненията добричлии: Къде са парите от даренията?

Десетки семейства трябва да събарят опасните си къщи със собствени пари. Общината ги притиска със срок от 1 месец

 

Община Добрич дава срок от 1 месец на хората, чиито къщи са почти унищожени от наводненията в края на юни да съборят домовете си. Това обаче трябва да стане с техни лични средства като не е ясно дали ще им се даде някакво обезщетение или поне част от събраните дарения от националните кампании, съобщи „Стандарт”. Вчера започна раздаването на заповеди за събаряне на къщите, а междувременно 15 семейства получиха общински жилища за една година. При нанасянето си те заварват само нови матраци и постели. Квартирите са празни и отчаяните хора се чудят как ще се справят със ситуацията, в която са изпаднали.

В сряда сутринта, притиснати от безизходицата, добричлиите станали „новите” бездомни се изправиха пред кметството на мирен протест, за да предупредят управниците, че имат 10-дневен срок за даване на отговори преди напрежението да ескалира. Семействата настояват да се узнае защо дерето след магазин „Темакс” още не е почистено и защо местните градски власти не финансират срутването на рухналите къщи.
От общината увериха демонстрантите на недоволство, че кметът Детелина Николова ще се срещне лично с бездомните семейства, а парите, събрани по сметката на институцията ще се разпределят след решенията на Общинския съвет. Според общинарите раздаването на помощите ще става при пълна прозрачност.

Снежана Димитрова получава ключ за двустаен апартамент в блок 71 в квартал „Строител”, след като се оказва една от жертвите на водната стихия в района на Хуманитарна гимназия. Договаря се с общинската фирма „Жилфонд Инвест” да приюти баба си и дядо си, чиято къща също пострадала по време на потопа. Сега тя трябва да плаща месечен наем от 70 лева. Споделя, че временно е спряла да ходи на работа в обувната фирма, в която е назначена, за да се настани в новия си „временен” дом и да се отърси от шока. По думите й пред „Стандарт” съпругът й е строител и изкарва пари, когато изникне работа. Жената настоява да знае какъв ще бъде размерът на помощите, които всеки от пострадалите ще получи и защо общината и държавата изоставят хората, изпаднали в нужда на произвола на съдбата в толкова критичен момент.

По време на вчерашният протест от общината заявиха, че няма да приемат опитите на хора, които не са пострадали от наводненията да предизвикват смут, напрежение и недоверието на обществото в институциите.
 
Снимка: www.burgas.utre.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие