Четв, 30- ти Май
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Представители на ЕК дадоха висока оценка за интеграцията на малцинствата в Каварна

Представители на ЕК дадоха висока оценка за интеграцията на малцинствата в Каварна


 

Днес, 22 април представители на Европейската комисия от три дирекции – Генерална дирекция „Правосъдие“, Генерална  дирекция „Заетост, социални въпроси и приобщаване“, Генерална дирекция „Регионална политика“ посетиха община Каварна. Целта на посещението беше получаването на информация за инициативите и дейностите, довели до успешните резултати в интеграцията на ромите в Каварна.
Гостите разговаряха с кмета на общината Цонко Цонев и зам.кмета Галя Иванова, които споделиха добрите практики и опита си в интеграцията на малцинствата - как през годините е била изградена инфраструктурата на ромския квартал, създаден е отдел „Интеграция на малцинствата“ към община Каварна, което е една от първите стъпки в процеса на интеграцията. В допълнение, участието в  европейски проекти и назначаването на здравни медиатори допринасят за успешните резултати в интеграцията на уязвимите малцинствени групи.
На визитата присъстваха още представители на ромското общество и неправителствени организации.
В рамките на посещението си представителите на Европейската комисия разгледаха ромския квартал „Хаджи Димитър“ и посетиха ЦДГ „Детелина“. Те дадоха висока оценка за постигнатите резултати и споделиха наблюденията си от работата в областта на интеграцията на малцинствата.
Аксел Чейни от Генерална дирекция „Правосъдие“ сподели, че е впечатлена от начина, по който община Каварна реализира стъпките на интеграцията през последните 12 години и че опитът на общината е доста интригуващ, затова е важно добрата практика да бъде разпространена и в други общини и страни членки на ЕС, тъй като много стани се сблъскват с такива проблеми по отношение интеграцията на малцинствата.
Снимка: www.kavarna.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие