Пон, 20- ти Май
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Начало / Новини / Добрич
Преференция по избирателни райони

Преференция по избирателни райони


 

В картата са направени примерни изчисления за това колко гласа са нужни, за да се размести подредбата на партийната централа в листите на партиите с най-голям шанс за парламента по региони. При кликване върху дадена област може да видите както мандатите, така и броя гласове, нужни на даден преференциален кандидат (7%), за да измести поне втория в листата. 

За БСП, ДПС и ГЕРБ са използвани резултатите от последните парламентарни избори през 2013 г. За останалите - тези от европейския вот през май 2014 г. Причината е, че Реформаторският блок, Патриотичният фронт и АБВ не съществуваха година по-рано. Трябва да се има предвид, че най-вероятно активността през октомври ще е по-висока, както и че малките партии може би ще отнемат от гласовете на големите, например АБВ от БСП. Или - за листите на социалистите пренареждането може да стане с още па-малко преференции, а за тези на АБВ - с повече. 

Цветовете на картата обозначават броя мандати, който излъчва всеки избирателен район (в светложълто са районите с най-малка тежест в бъдещия парламент, а в лилаво - тези с най-много бъдещи депутати).

Източник: Капитал
Снимка: i60.tinypic.comВземи линк:

Коментирайте и Вие