Неделя, 14- ти Април
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Продажбите на "Монбат" нарастват

Продажбите на "Монбат" нарастват

Акционерите одобриха изплащането на 5.85 млн. лв. за дивидент.

 

Ръст на продажбите за първите пет месеца на годината отчита групата на "Монбат", става ясно от съобщение на компанията. Към края на май консолидираните продажби са достигнали 97.77 млн. лв., с 12.2% ръст спрямо същия период на миналата година. Много силен е бил месец май, когато увеличението е надминало 23%. Само за миналия месец оборотът на компаниите в групата е 16.5 млн. лв. Основната част от приходите са от продажби на продукция, има и 2.5 млн. лв. в графа «Други», получени за периода януари - май.

Печалба и дивидент

Ръстът на печалбата е изпреварил този на оборота според данните на "Монбат". В края на май финансовият резултат преди облагане с данъци е 12.9 млн. лв., с 28% ръст на годишна база. Детайлна справка показва, че само през май ръстът на печалбата е изостанал доста спрямо този на продажбите и е едва 2.5% на годишна база, до 1.8 млн. лв.

В четвъртък общото събрание на акционерите на "Монбат" одобри изплащането на общо 5.85 млн. лв. като дивидент. Това прави по 0.15 лв. на акция и е част от миналогодишната печалба. Останалите 6.98 млн. лв. от нея ще останат като неразпределена печалба. Право на плащане имат всички, вписани като акционери до 14 дни след общото събрание, т.е. до 9 юли.

Групата

Групата на "Монбат" включва едноименния производител на акумулатори в Монтана, рециклиращите заводи в Румъния и Сърбия, обединени в "Монбат рисайклинг", предприятието за акумулаторни батерии "Старт" в Добрич, както и "Окта лайт" – производител на светодиодни осветителни тела в гр. Годеч.

Миналата година "Монбат" намали дела на продажбите си в Гърция за сметка на Франция. Лек спад имаше при износа за Германия, но това може да е само временно колебание. "Монбат" изнася основната част от продукцията си зад граница и почти 90% от приходите идват от експорт. Основната суровина за производство на акумулатори е оловото, но зависимостта от него беше намалена с изграждането на рециклиращи мощности за стари акумулатори. Това стана по времето, когато цената му беше висока.
Основните акционери в "Монбат" са "Приста ойл" с 35.97%, "Приста Холдко кооператив" с 20.8%, австрийското поделение на Unicredit Bank (15.3%). Акциите на компанията се търгуват на Българската фондова борса и последната им цена е 8.29 лв., с 0.98% ръст за четвъртък спрямо цената от предишната сесия.

http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2015/06/25/2560364_prodajbite_na_monbat_narastvat/
Снимка: www.capital.bgВземи линк:

Коментирайте и Вие