Пон, 15- ти Юли
ГОРЕЩИ НОВИНИ
Продължават разкопките край село Красен

Продължават разкопките край село Красен


 

Общинари от Генерал Тошево посетиха археологическите разкопки, които се извършват този летен сезон край село Красен. Йото Йотов от Регионален исторически музей-Добрич, като един от ръководителите на обекта, представи в детайли  случващото се на археологическата площадка. По негови думи, в момента се разкрива една поредица от вдълбани скални ниши. Те са 15 на брой и се предполага, че са от ранно-желязната епоха XII – VI век пр.н.е. Вероятно са използвани за полагане на тленни останки.

Открита е керамика, датираща от IX – X век след Христа, от Първото Българско царство. Според Йотов керамиката е характерна за тези географски ширини. Разкопките се финансират от Община Генерал Тошево и са организирани от Исторически музей Генерал Тошево. Те целят да разширят възможностите за туризъм в региона и при добро развитие да се впишат в концепцията за Йовковата Добруджа – притегателен център за културен и исторически туризъм.
В разкопките са ангажирани 10 младежи от двете средни училища в града, членове на Общински младежки съвет – Генерал Тошево.

Вземи линк:

Коментирайте и Вие